Κάθε ευρωπαϊκή χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις για τις διασυνοριακές μετακινήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις οι προθέσεις των γειτόνων δεν είναι αμοιβαίες

Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στόχος της Κροατικής προεδρίας είναι μια συμφωνία για την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία και τους συνοριακούς ελέγχους. Στόχος της Κροατικής προεδρίας είναι μια συμφωνία για την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία και στους συνοριακούς ελέγχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με αμερόληπτο και αναλογικό τρόπο.

Στη συνεδρίαση τα κράτη-μέλη θα συζητήσουν επίσης για πόσο χρονικό διάστημα θα εξακολουθούν να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της ΕΕ ως προς την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και για τα κριτήρια και τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όταν αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί αυτοί.

Λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωνε σε συνέντευξη της στο Εuronews αποφασισμένη να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας και τάχθηκε υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα που είχαν ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ κοντά στη φάση που θα πρέπει να άρουμε τους περιορισμούς και αυτό θα προτείνω σήμερα στο Συμβούλιο. Νομίζω ότι η κατάλληλη στιγμή για αυτό είναι το τέλος Ιουνίου», ανέφερε η Σουηδέζα επίτροπος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες παρά τη διάθεση συνεργασίας που υπάρχει, έχουν δημιουργηθεί τριβές μεταξύ των κρατών-μελών γιατί η άρση της απαγόρευσης δεν έχει γίνει για το σύνολο της ΕΕ. Υπάρχουν εσωτερικά χερσαία σύνορα μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως της Ισπανίας με την Πορτογαλία και την Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εξακολουθούν να ισχύουν.