Άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των συντάξεων με αυξημένο ασφάλιστρο που υπολογίστηκαν λάθος

Άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των συντάξεων με αυξημένο ασφάλιστρο που υπολογίστηκαν λάθος. Έμπειροι νομικοί εκτιμούν ότι είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες, ο ΕΦΚΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ξεπερνούν τις 8 περιπτώσεις και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) φουσκώνει το λογαριασμό, υποστηρίζοντας πως αφορά 600.000 συνταξιούχους.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στον ΕΦΚΑ «ψάχνονται» ανησυχώντας πως, αν όντως διαπιστωθούν λάθη, θα ξεκινήσει νέος γύρος προσφυγών, διεκδικήσεων και αναδρομικών που αφενός θα «βγάλουν» νέο κόστος και αφετέρου θα μπλοκάρουν το έργο της επίσπευσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων αφού θα πρέπει να γίνουν νέοι επαναυπολογισμοί.

Συγκεκριμένα μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά του ΕΝΔΙΣΥ στον Εισαγγελέα ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι σε μια από τις περιπτώσεις υπάρχει λάθος, καθώς «δεν έχει υπολογιστεί επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης για διάστημα 7.587 εργάσιμων ημερών».

Τα λάθη σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ αφορούν παλαιούς συνταξιούχους που πλήρωναν ασφάλιστρο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου πάνω από 20%.

Αυτοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία (π.χ. υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr