ΕΓΓΡΑΦΑ | Πως θα χρησιμοποιηθεί από τον μισθωτή ο Άγ. Ματθαίος; Ποιοι θα διενεργήσουν τον διαγωνισμό;

ΕΓΓΡΑΦΑ | Πως θα χρησιμοποιηθεί από τον μισθωτή ο Άγ. Ματθαίος; Ποιοι θα διενεργήσουν τον διαγωνισμό;

Συνεχίζει να προακαλεί αναταραχή και έντονες συζητήσεις στην πόλη η απόφαση της τοπικής Εκκλησίας για τον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του οικοτροφείου στον Άγιο Ματθαίο.

Η τοπική κοινωνία κάνει λόγο για ρόλο… real estate από ορισμένους ιερωμένους, που φαίνεται να έχουν… “παρασύρει” τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό.

Τα δε επιμέρους άρθρα της διακήρυξης του διαγωνισμού προκαλούν ακόμα περισσότερο, καθώς, από τη μία υπάρχει η “προβλεψη” να μη δίδεται η δυνατότητα στο Δήμο Χανίων να συμμετέχει, παρά μόνο νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και από την άλλη να απαγορεύεται στον μισθωτή η κοινωφελής παραχώρηση και να επιτρέπεται μόνο η εμπορική εκμετάλλευση.

Δείτε τι αναφέρει σχετικά το συγκεκριμένο άρθρο:

Σε δήλωσή του στο PARAKRITIKA.GR, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σημείωσε ότι… “Εχουμε τοποθετηθεί δημόσια ως Δήμος σε σχέση με τα ακίνητα στον Άγιο Ονούφριο και στα Κουνουπιδιανά και για την παραχώρηση που είχε γίνει το 2019. Εγινε μία παράνομη απόπειρα πώλησης των ακινήτων του κληροδοτήματος που με ενέργειές του ο Δήμος σταμάτησε την τελευταία στιγμή. Ενώ περιμένουμε ακόμα να δούμε τι θα γίνει, μαθαίνουμε για το παλιό Επισκοπείο και φυσικά για την πρώην Εκκλησιαστική Σχολή στον Άγιο Ματθαίο. Περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση για το λόγο που αποκλείστηκε ο Δήμος από τους πιθανούς συμμετέχοντες και εκτός αυτού, υπάρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό της διακήρυξης στο άρθρο 1 που αναφέρει ρτητά ότι σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η κοινωφελής παραχώρηση. Για ποιο λόγο λοιπόν η Εκκλησία επιβάλλει σε όποιον μισθώσει το ακίνητο να ασκήσει εμπορική διαχείριση και δεν του επιτρέπει αν το επιθυμεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, καλύπτοντας τις όποιες ανάγκες; Γιατί η Εκκλησία εγκαταλείπει το ρόλο της, που εκ των πραγμάτων είναι ρόλος στήριξης των αναγκών της τοπικής κοινωνίας;”

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Αν και ο διαγωνισμός αναφέρεται ότι θα διενεργηθεί στην έδρα της Μητρόπολη, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, ωστόσο, δεν αποσαφηνίζεται ποιοι θα είναι αυτοί που θα ελέγξουν τους φακέλους που θα κατατεθούν.

Ποιοι αποτελούν δηλαδή την “κατά νόμο οριζόμενη Επιτροπή”; Ενα ερώτημα που έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και ο Δήμαρχος της πόλης.

Μήπως είναι το Μητροπολιτικό Συμβούλιο που θα ελέγξει και θα ανοίξει τους φακέλους του διαγωνισμού;

Εκτός του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, τα τακτικά μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης, είναι τα εξής:

Πρόεδρος ο Σεβ. Μητροπολίτης, αναπληρούμενος υπό του νομίμου αναπληρωτού αυτού.
1) π. Ευάγγελος Γενάρης,
2) Αρχ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης,
3) Δικηγόρος κ. Ιωάννης Λιονάκης,
4) Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χανίων κ. Ιωάννα Μπαχουντάκη, αναπληρουμένη υπό του κ. Αννιτσάκη Νικολάου
5) Εκκλησιαστικός Επίτροπος Ενορίας Κουνουπιδιανών Κυδωνίας κ. Ευστράτιος Χατζηδάκης.