Εγκληματική οργάνωση: Ντοκουμέντα από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις σε Βάρη και Κέρκυρα

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε ύστερα από κοινή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. με τη Europol αποτυπώνουν τη σκληρότητα των μελών της.

Βίντεο ντοκουμέντο από την εκτέλεση σε ταβέρνα στη Βάρη

Στα πρώτα βίντεο καταγράφονται οι κινήσεις των εκτελεστών των Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς που ήταν ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Σκάλιαρι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 29.02.2024 17:23 Αντιτρομοκρατική: Οι εντολές του αρχηγού για τα χτυπήματα και οι υποδείξεις στα μέλη - Αποκαλυπτικός διάλογοςΕλλάδα | 29.02.2024 18:18 Αυτά είναι τα όπλα των κατηγορούμενων για τρομοκρατία - Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες

Ήταν 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις συνολικά δράστες εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης και πυροβόλησαν τραυματίζοντας θανάσιμα τους δύο άνδρες, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους.

Για τον Ίγκορ Ντέντοβιτς, μάλιστα, εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας, που εξέδωσαν οι αρχές του Μαυροβουνίου το 2016, ενώ μαζί με τον Σταμάτοβιτς είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα μας από το 2018.

Για την εκτέλεσή τους έφτασαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, περισσότερα από 30 άτομα από τα Δυτικά Βαλκάνια, φερόμενα ως μέλη της αντίπαλης οργάνωσης εν ονόματι «Κάβατς». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για την περίπτωση της Βάρης το «συμβόλαιο θανάτου» έφτασε τα 2.000.000 ευρώ.

Η εκτέλεση στην Κέρκυρα

Η ίδια εγκληματική οργάνωση βρίσκεται πίσω και από την διπλή εκτέλεση ενός Μαυροβούνιου και ενός Σέρβου στις 23 Ιουλίου του 2020 στην Κέρκυρα.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ντοκουμέντο οι δράστες προσέγγισαν τα θύματά τους με «γουρούνες», ενώ για την διπλή δολοφονία έφτασαν στο νησί των Φαιάκων συνολικά 13 άτομα, μέλη της συμμορίας.

Εκτέλεση στην Κέρκυρα

Οι δολοφονίες που φέρονται να έχουν κάνει σε όλη την Ευρώπη φτάνουν τις 70, ενώ ανάμεσα στα 39 άτομα που εμπεριέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία είναι και ένας 43χρονος, ο οποίος συνελήφθη στην χώρα μας. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα είχε αναλάβει τη φύλαξη των όπλων και του εξοπλισμού της πρώτης διπλής ανθρωποκτονίας στη Βάρη, αλλά και τη μεταφορά τους στην Κέρκυρα για την τέλεση της δεύτερης διπλής ανθρωποκτονίας, όπως και τη μεταφορά των φυσικών αυτουργών αυτής σε περιοχή της Χαλκιδικής.

Εκτέλεση στην Κέρκυρα

Στην ίδια δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 17 έγκλειστοι σε φυλακές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ποιες είναι οι ομάδες «Σκάλιαρι» και «Κάβατς»

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ η εγκληματική οργάνωση «Σκάλιαρι» τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε αιματηρή διαμάχη με την εγκληματική οργάνωση «Κάβατς».

Αμφότερες οι εγκληματικές οργανώσεις (Skaljari και Kavac) προέρχονται από την περιοχή του Kότορ στο Μαυροβούνιο και δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως. Αρχικά, ήταν ενοποιημένες ως μια κοινή οργάνωση, γνωστή ως Kotor Clan.

Το 2014 όμως και έπειτα από την απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία, η εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε στις Skaljari και Kavac και έκτοτε βρίσκονται σε «πόλεμο» μεταξύ τους. Αυτό οδήγησε στη διάπραξη πλήθους ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων καταθέσεις μαρτύρων, άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών, αυτοψίες, έρευνες σε οικίες και οχήματα, παρατήρηση και αξιολόγηση οπτικού υλικού, καθώς και τα δεδομένα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα επιχειρησιακά δομημένη, με σαφείς και διακριτούς ρόλους των μελών της. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η εγκληματική οργάνωση που δημιουργήθηκε για την τέλεση των ανθρωποκτονιών παρουσίαζε ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και εξειδίκευση αναφορικά με το ρόλο κάθε μέλους ξεχωριστά.

Αναλυτικά:

  • Το μέγεθος και η ισχύς της οργάνωσης καταδεικνύει το γεγονός ότι μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι στη Χώρα μας, άμεσα οργανώθηκαν και μετέβησαν στην Ελλάδα άτομα για την τέλεση των ανθρωποκτονιών.
  • Για να γίνει αυτό προμηθεύτηκαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και έφθασαν άμεσα εδώ περνώντας, πολλοί εξ αυτών μέσα από τα μονοπάτια των λαθροδιακινητών.
  • Όπως προέκυψε τόσο από την προανάκριση όλα τα μέλη αφίχθησαν στην Ελλάδα, είχαν προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες (ενοικίαση οχημάτων, καταλυμάτων) όσο και σε αυτές  της διαφυγής τους.
  • Ενδεικτικό του βαθμού επιτήδευσης των μελών της οργάνωσης είναι το γεγονός ότι πολλές φορές από τη λήψη μίας απόφασης μέχρι την εκτέλεση της, μεσολαβούσαν αρκετά άτομα, προκειμένου να διακόπτεται η αλυσίδα της πληροφόρησης ούτως ώστε σε περίπτωση αποκάλυψης της δράσης τους να μην καταστεί δυνατή η διακρίβωση του ρόλου όλων των εμπλεκόμενων και ειδικότερα των ατόμων που προκάλεσαν στις πράξεις, των ηθικών αυτουργών.     
  • Επιπλέον, ο βαθμός επιτήδευσης τους καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ελάμβαναν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απόκρυψη της δράσης τους προκειμένου να μην καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας τους. Σε αυτό συνετέλεσε η χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, η κατοχή μασκών σιλικόνης, περουκών, χρήση γαντιών και στολής δύτη, καθαρισμός με χημικά των καταλυμάτων τους καθώς και καύση οχημάτων για αποφυγή εντοπισμού βιολογικού υλικού.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Παγκόσμια ανησυχία: Πετυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία, στον απόηχο των πυρηνικών απειλών Πούτιν

e25c759b-af74-44f6-b50d-afa33ec91eeb.jpg

Σαμαράς: «Μυρίζει συνθηκολόγηση στα ελληνοτουρκικά - Βαρέθηκα να ακούω για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις»

b02b4fc3-2353-439b-898e-010a04ca849d.jpg

Βέροια: βρέφος κατάπιε αντικείμενο - Γέφυρα σωτηρίας για τη διακομιδή του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

2418fa3d-a451-47b7-8180-1f5fa37c6b8a.jpg

Με Φρανκ Σινάτρα και «Εξολοθρευτή» η κηδεία του Ναβάλνι: Η σπαρακτική ανάρτηση της συζύγου του

add6cc78-61e2-4cd0-b6b6-ffa046dac771.jpg