Η νέα σκηνή του θεάτρου Arroyo εγκαινιάζεται δυναμικά με δύο επιτυχημένες παραστάσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει αίσθηση στο θεατρόφιλο κοινό. Ο νέος βιομηχανικού ύφους χώρος, με minimal αισθητική και χωρητικότητα 120 ατόμων, θα φιλοξενήσει σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο από 18 Δεκεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, «Το σπίτι της Bernarda Alba» του Federico Garcia Lorca από την χοροθεατρική ομάδα flamenco «Arroyo» και τον θεατρικό μονόλογο του βραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά «Η Κυρά της Ρω» με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη. Τις δυο παραστάσεις υπογράφει σκηνοθετικά ο Σταύρος Λίτινας, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Arroyo.

Έπειτα από μια σειρά επιτυχιών όπως το «Δεσποινίς Τζούλια» του August Strindberg (4 χρόνια) – «Κουαρτέτο» του Heiner Muller (2 χρόνια) – «Σαλώμη» του Oscar Wilde (Εθνικό Θέατρο REX – Μάιος 2018) σε flamenco εκδοχή, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας καταπιάνεται με το αριστούργημα του F. G. Lorca, «Το σπίτι της Bernarda Alba» (1936).

Πρόκειται για το τελευταίο θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα που αποτελεί μέρος της τριλογίας της «ισπανικής υπαίθρου» μαζί με το Ματωμένο Γάμο και τη Γέρμα. Είναι ένα έργο πολιτικό που, με αλληγορική ματιά, αντικατοπτρίζει τη σηπτική κοινωνικοπολιτική δομή του φασιστικού καθεστώτος. Καταδύεται με ωμό ρεαλισμό στο δίπολο επιθυμία - στέρηση, θέτοντας πολλαπλά ερωτήματα γύρω από τις σχέσεις εξουσίας, τους μηχανισμούς περιορισμού και καταστολής, και αναδεικνύει την ασυμβατότητα ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει.

«Για τη βαθύτερη κατανόηση του κειμένου, μελετώ το έργο υπό το πρίσμα της φροϋδικής θεωρίας που διατυπώνεται στο έργο Ο Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας. Η πολιτική και η φροϋδική θεωρία, φαινομενικά ασύνδετες, βρίσκουν κοινό τόπο στο έργο του F.G.Lorca, στο οποίο δραματοποιείται η πάλη ανάμεσα στο ένστικτο και την κοινωνική καταπίεση, ανάμεσα στην ελευθερία και την καταστολή…» αναφέρει ο Σταύρος Λίτινας στο σκηνοθετικό του σημείωμα για την παράσταση.

Η ιστορία της Bernarda Alba

Η Bernarda Alba, μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, σε ένδειξη πένθους, επιβάλλει 8ετή εγκλεισμό στις πέντε θυγατέρες της. Η Angustias, η μεγαλύτερη κόρη της, από τον πρώτο της γάμο, έχοντας κληρονομήσει τον πατέρα της προσελκύει το ενδιαφέρον του νεαρού μνηστήρα Pepe Romano, με τον οποίο όλες οι κόρες είναι ερωτευμένες. Η μικρότερη κόρη της, η Adela, αρνούμενη να υποταχθεί στη νέα τάξη πραγμάτων, συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του με ολέθριο τέλος που οδηγεί στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

Η Κυρά της Ρω θα κάνει την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά

Η παράσταση με την επιτυχημένη πορεία, που συγκινεί όπου κι αν έχει παρουσιαστεί έως σήμερα,βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.

Ελάτε να ζήσουμε μαζί μια σπάνια θεατρική εμπειρία, φωτίζοντας από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η «Κυρά της Ρω» είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντι-προσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα, η «Κυρά της Ρω» είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.