Με επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη απόπειρα της Space Χ και της NASA, για την αποστολή της πρώτης επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια από αμερικανικό έδαφος, οι κινητήρες του πυραύλου Falcon 9, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, έστειλαν επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα.

Τρεις ημέρες είχε προηγηθεί η πρώτη απόπειρα της SpaceX του επιχειρηματία Έλον Μασκ, αλλά ο καιρός δεν το επέτρεψε με αποτέλεσμα να αναβληθεί και να γραφτεί ιστορία την σημερινή ημέρα 30 Μαϊου.

Δείτε εδώ την εκτόξευση:

Liftoff! pic.twitter.com/DRBfdUM7JA

— SpaceX (@SpaceX) May 30, 2020

🚀 “America has launched!” 🚀 https://t.co/BC0AY49Rb4 #LaunchAmerica pic.twitter.com/6n75Bb7ZRz

— ABC News (@ABC) May 30, 2020

Η εκτόξευση έγινε από την ιστορική πλατφόρμα 39Α από την οποία πριν από 51 χρόνια είχε απογειωθεί η αποστολή Απόλλων 11 με τον Νιλ Αρμστρονγκ ο οποίος έγινε και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Ο 49χρονος Μπομπ Μπένκερ και 53χρονος Νταγκ Χάρλι είναι οι δύο αστροναύτες που βρίσκονται στο Crew Dragon.


Προορισμός τους είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) όπου οι δύο βετεράνοι κοσμοναύτες θα παραμείνουν το αργότερα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Γη.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στον ISS με διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας, για λογαριασμό της NASA. Είναι επίσης η πρώτη τροχιακή επανδρωμένη αποστολή από αμερικανικό έδαφος για σχεδόν μία δεκαετία, από την εποχή των διαστημικών λεωφορείων. Η κάψουλα Crew Dragon χωρίς πλήρωμα προσέγγισε τον ISS το Μάρτιο του 2019. Η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε τότε με επιτυχία, ενώ η σημερινή αποστολή έχει ονομασία Demo-2.

Η σημερινή εκτόξευση είναι το αποκορύφωμα της έναρξης της συνεργασίας της SpaceX με την Boeing το 2014 με σκοπό την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στον ISS.