Είναι η επένδυση σε χρυσό ξεπερασμένη;

Η αξιοποίηση ενός μέρους των αποταμιεύσεων σε εγχειρήματα επενδυτικού χαρακτήρα, όπως μετοχές ή πλέον κρυπτονομίσματα, είναι ένας τρόπος να τις λάβετε πίσω στο πολλαπλάσιο σε ένα βάθος χρόνου.

Παρά τις εναλλακτικές επιλογές που μας έχει προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος, η επένδυση σε χρυσό παραμένει μια διαχρονική επιλογή. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου απίθανο να κληροδοτηθείτε χρυσά αντικείμενα, τα οποία θα θέλετε έστω μερικώς να ρευστοποιήσετε.

Προφανώς, πριν να πάρετε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι αυτό που κάνει τον χρυσό να διατηρεί την επενδυτική του αξία στο χρόνο, αλλά τους παράγοντες εκείνους που την επηρεάζουν. Διαβάστε περισσότερα στη συνέχεια του crete-news.gr


Ας ξεκινήσουμε  λοιπόν να δούμε και να περιγράψουμε εν συντομία, τους καθοριστικούς παράγοντες για τη διακύμανση στην αξία και τις τιμές χρυσού

  1. Προσφορά & Ζήτηση: Όπως ισχύει για κάθε εμπόρευμα, η τιμή επηρεάζεται από την αναλογία της προσφοράς με τη ζήτηση. Μεγάλη ζήτηση-μικρή προσφορά αυξάνει την τιμή, ενώ το αντίθετο τη μειώνει.

  2. Οικονομικές και Πολιτικές Συνθήκες: Ο χρυσός εξακολουθεί να προτιμάται γιατί αποδεδειγμένα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο - καταφύγιο που διατηρεί την αξία του, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και γεωπολιτικών αναταραχών. 

  3. Πληθωρισμός: Ο χρυσός λειτουργεί συχνά σαν ένας αντισταθμιστής ενάντια στον πληθωρισμό, αφού η αξία του φαίνεται να μένει ακέραια σε περιόδους ακρίβειας.

  4. Επιτόκια: Το γεγονός ότι ο χρυσός δεν αποπληρώνει με τόκους και μερίσματα, τον κάνει λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές, όταν τα επιτόκια είναι υψηλά. Έτσι όταν τα επιτόκια αυξάνονται, η τιμή του πέφτει και το αντίστροφο.

  5. Εξόρυξη Χρυσού: Σύμφωνα με τον κανόνα προσφοράς-ζήτησης, λιγότερη 
    ποσότητα εξόρυξης → μικρότερη προσφορά → αύξηση τιμής. Επίσης όταν το κόστος παραγωγής αυξάνεται, η εταιρείες μεταλλευμάτων μπορεί να μειώσουν το ρυθμό τους, κάτι που οδηγεί σε μείωση αποθέματος και κατά συνέπεια αύξηση τιμής.


Τέλος, έμμεσο ρόλο επιρροής ασκούν τα κοσμήματα που εμπεριέχουν χρυσό, καθώς τροποποιούν το χρυσό σε προσφορά στην αγορά και οι κανόνες των κεντρικών τραπεζών.



Ωστόσο, για να κρίνετε αν ο χρυσός είναι ένα καλό επενδυτικό πλάνο για εσάς, θα πρέπει να εξετάσετε τους ατομικούς σας επενδυτικούς στόχους και να συνυπολογίσετε την ανοχή σας στο ρίσκο και την ενδεχόμενη στρατηγική στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας. Αν ας πούμε ασχολείστε γενικά με τις επενδύσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρυσό σαν ένα εξισορροπιστή του ρίσκου απώλειας. 


Πριν κάνετε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση είναι χρήσιμο να κάνετε έρευνα και να θέσετε τους επενδυτικούς σας στόχους. Θα σας συμβουλεύαμε ακόμη, για μεγαλύτερη ασφάλεια,  να απευθυνθείτε σε έναν οικονομικό σύμβουλο ή έναν επαγγελματία επενδυτή που θα λάβει υπόψιν τις ατομικές σας συνθήκες και θα σας παρέχει προσωποποιημένες συμβουλές, βασισμένες στη μοναδική οικονομική σας κατάσταση.