Ήταν μία άποψη που ακούστηκε αμέσως μετά τις δολοφονικές επιθέσεις των ισλαμιστών στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Τώρα όμως, για πρώτη φορά το σώμα εθελοντών πυροσβεστών της Franklin Square and Munson, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες της επίθεσης, καταθέτει επισήμως αίτηση για την διεξαγωγή έρευνας, προσκομίζοντας – όπως υποστηρίζουν – σοβαρότατα στοιχεία.

Το συγκεκριμένο τμήμα που διαθέτει πολλούς εν ενεργεία πυροσβέστες, κλήθηκε να ερευνήσει τα ερείπια αμέσως μετά την επίθεση για την ύπαρξη επιζώντων, μένοντας στο χώρο για αρκετές εβδομάδες. Ενώ μετρά ήδη και δύο απώλειες. Έναν πυροσβέστη, τον Thomas Hetzel που έχασε τη ζωή του και άλλον έναν, τον Philip Malloy, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας έκτοτε.

Είναι η πρώτη φορά που επισήμως αναγνωρισμένος οργανισμός καταθέτει αίτηση για την διεξαγωγή τέτοιας έρευνας. Και φως γεγονός ότι μιλάμε για αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι, δίνει την εξέλιξη αυτή μία βαρύτητα. Είχε προηγηθεί όμως η παρέμβαση ομάδας δικηγόρων της Νέας Υόρκης, που είχαν παρουσιάσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν την διεξαγωγή νέας έρευνας για τις αιτίες κατάρρευσης των δίδυμων πύργων, κάνοντας λόγο σαφώς για ενδείξεις προεγκατεστημένων εκρηκτικών μηχανισμών. Εισαγγελία μάλιστα είχε ενημερώσει τους δικηγόρους ότι το αίτημα τους για παραπομπή του ψηφίσματος στο ανώτατο δικαστήριο, θα γινόταν αποδεκτό! Αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής του τμήματος που κατέθεσε την αίτηση, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει γενικευμένη κινητοποίηση από όλα τα σώματα εθελοντών πυροσβεστών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα. Όλα αυτά, 18 χρόνια μετά την μεγάλη τραγωδία.