Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στέλνει ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων με θέμα τη σύσταση οργανικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον εξοβελισμό της τέχνης από τα Λύκεια.

Το κείμενο της επιστολής
«Αξότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Γ. Γ.,
Έχουμε από καιρό θέσει υπ’ όψιν σας το αίτημα μας, για σύσταση οργανικών θέσεων ενόψει των επικείμενων διορισμών. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση μας με την κ. Γκίκα, στην οποία παραστάθηκαν και η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, κ. Βασιλάκου και ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης και νυν Κοσμήτορας, κ. Ποταμιάνος. Ωστόσο δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις και κληθήκαμε να ζητήσουμε εκ νέου συνάντηση, σε επόμενο χρόνο, όταν θα είχαν ληφθεί οι αποφάσεις, σε σχέση με την κατανομή των διοριστέων, ανά Κλάδο και ειδικότητα.

Η Τέχνη και το Θέατρο, όταν διδάσκονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών και θεωρούμε αυτονόητο ότι το κράτος θα μεριμνήσει για το καλό τους, διορίζοντας επαρκή και αναλογικά δίκαιο αριθμό Θεατρολόγων.

Η αγωνία μας όμως προκύπτει, από το γεγονός ότι έχει παραμείνει άλυτο το ζήτημα της σύστασης οργανικών θέσεων ΠΕ91.01 στην Π.Ε. Ανησυχούμε πολύ μετά τους μηδενικούς διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, όπου ενώ υπήρχαν αρκετά πραγματικά κενά Θεατρολόγων, δεν αποδόθηκε κανένα οργανικό κενό, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του κλάδου μας από τους διορισμούς, παρόλο που πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν τη σημαντική συμβολή της Τέχνης στην Ειδική Αγωγή.

Καθώς γνωρίζουμε πως δεν θα είναι εφικτή μια εκ των υστέρων διόρθωση, παρακαλούμε να επιληφθείτε έγκαιρα του θέματος των Οργανικών. Για άγνωστους λόγους και χωρίς καμία πραγματική αιτία ή νομικό κώλυμα, δε συστάθηκαν οργανικές θέσεις στο Δημοτικό Σχολείο ούτε για Θεατρολόγους, ούτε για Εικαστικούς (ΠΕ08), παρόλο που τα πραγματικά κενά είναι πολυάριθμα και χιλιάδες συνάδελφοι των δύο κλάδων, στήριξαν και στηρίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, την τελευταία εικοσαετία.

Αισιοδοξούμε πως πρόκειται να διορίσετε εκπαιδευτικούς σε όλους τους κλάδους με δικαιοσύνη και χωρίς αποκλίσεις, όπως δεσμεύτηκε η υπουργός κ. Κεραμέως από την περιοδεία της στην Άρτα. Θεωρούμε πως δεν υπάρχουν πρωτεύοντα και δευτερεύοντα μαθήματα και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί/ εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν τα πραγματικά κενά, όπως αποτυπώνονται στον ΟΠΣΥΔ. Πιστεύουμε πως οι ουσιαστικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών, επιβάλλουν διορισμούς και στους ‘‘μικρούς’’ κλάδους.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας στον εξοβελισμό της Τέχνης και δη του Θεάτρου, της Τέχνης που γέννησε η πατρίδα μας, από το Λύκειο. Λυπούμαστε που δεν μας δώσατε τη δυνατότητα να παραστεί εκπρόσωπος μας στη συνάντηση της κ. Ζαχαράκη, με την Ο.Λ.Μ.Ε. στις 3 Ιουλίου, στο ΥΠΑΙΘ, ώστε να εκθέσουμε δια ζώσης τους προβληματισμούς μας».

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr