ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτο: Στο ρωσικό ΥΠΕΞ η Ελληνίδα πρέσβης – Συζητήσεις για τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη


Η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνα Νασίκα, είχε επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Επί τάπητος οι εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

Με την Ελληνίδα πρέσβη στη Μόσχα, Κατερίνα Νασίκα, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με εστίαση στη διευθέτηση των κρίσεων σε Λιβύη και Συρία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της κα Νασίκα.

Τεταμένη η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη
Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στις εμπόλεμες Συρία και Λιβύη παραμένει τεταμένη.

Ειδικότερα, στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, παρά την κατάπαυση του πυρός, συνεχίζονται οι επιθέσεις εξτρεμιστών και τρομοκρατών εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και άμαχων πληθυσμών.

Την ίδια ώρα, η Λιβύη παραμένει υπό εμπόλεμη κατάσταση, λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ και της Λιβυκής Κυβέρνησης Ενότητας (GNA) υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Στο Κρεμλίνο η κα Νασίκα
Αξίζει να σημειωθεί ότι την 5η Φεβρουαρίου, η κα Νασίκα βρέθηκε στο Κρεμλίνο, όπου επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ελληνίδα πρέσβης ανέλαβε καθήκοντα στη Μόσχα, τον Νοέμβριο του 2019, αντικαθιστώντας την Τασία Αθανασίου, η οποία μόλις τον Ιούλιο είχε παραδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανάλογη τελετή.

Η αντικατάσταση της κ. Αθανασίου είχε προκαλέσει την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Δένδια για σειρά «εκδικητικών» αποφάσεων που εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο, η κα Νασίκα είχε συναντηθεί με τον Ρώσο αναπληρωτής υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, με τον οποίο «αντάλλαξαν απόψεις σε τρέχοντα θέματα ελληνορωσικών θέσεων και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».


sputniknews.gr