«Εξαιρέσεις» χαρακτηρίζουν πηγές από την Ελληνική Αστυνομία τους πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων και τους ιερείς που αψήφησαν το νόμο και τις σαφείς οδηγίες της Ιεράς Συνόδου.

Η εικόνα που έχει η ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι πολίτες «έμειναν σπίτι» σε χωριά και πόλεις, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας τους. «Χθες, Μεγάλη Παρασκευή, με έναν εξαιρετικά καλό καιρό, οι πολίτες συμμορφώθηκαν κανονικά στα μέτρα. Η κίνηση στους δρόμους ήταν αισθητά μειωμένη, ενώ το ίδιο ισχύει για τις διελεύσεις από τους σταθμούς διοδίων. Δεν παρατηρήθηκε συνωστισμός ούτε στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας», αναφέρει αστυνομική πηγή.

ΕΛΛΑΔΑ 18.04.2020 13:33Σύλληψη 20 ατόμων για ανοιχτά καταστήματα και 1.481 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις Σύλληψη 20 ατόμων για ανοιχτά καταστήματα και 1.481 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις

«Οι εκκλησίες έμειναν κλειστές για το κοινό, ενώ δεν υπήρξαν, με εξαίρεση την εκκλησία στον Κορυδαλλό, περιπτώσεις συγκεντρώσεων πιστών έξω από ναούς. Αυτό δηλαδή που φοβόμασταν για τα τυχόν συγκεντρώσεις κόσμου που μπορεί να ζητούσε να γίνει η περιφορά του Επιταφίου απεφεύχθη», συμπληρώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Ενδεικτικό είναι ότι σε όλη τη χώρα βεβαιώθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή 1.481 παραβάσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ημέρες που τα πρόστιμα ξεπερνούσαν τις 2.000. Οι δε πολίτες που προσπάθησαν να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας του ήταν μόλις 109 σε όλη τη χώρα. Το νούμερο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλό από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και δηλωτικό της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες. Γι’ αυτούς που προσπάθησαν να αλλάξουν νομό, το πρόστιμο δεν ήταν 150 ευρώ αλλά 300 ευρώ.

Το «στοίχημα» του… οβελία

Η «μητέρα των μαχών» για τις Αρχές σε σχέση με την αποφυγή του συνωστισμού είναι αύριο, Κυριακή του Πάσχα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η αποφυγή συνωστισμού και κίνησης στους δρόμους την Κυριακή του Πάσχα από πολίτες είτε πόλεων είτε χωριών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να μετακινηθούν για να περάσουν μερικές ώρες και να κάνουν Πάσχα μαζί με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Οι αστυνομικοί ανησυχούν ακόμα και για μαζώξεις σε ταράτσες, όπου η ορατότητα του συνωστισμού από το δρόμο είναι αδύνατη. Σημειώνεται πάντως ότι στα μέτρα θα συμμετέχουν και drones της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Παράλληλα, περιπολικά θα επιτηρούν σε γειτονιές, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μαζώξεις σε πυλωτές πολυκατοικιών ή αυλές για το ψήσιμο του οβελία.