Μια ταλαιπωρία χρόνων για τις γυναίκες οι οποίες ήθελαν να ενταχθούν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας πήρε τέλος με απόφαση του Αρχηγείου. Η όλη υπόθεση αφορά τη διαφοροποίηση που υπήρχε ως προς το προσόν του ύψους μεταξύ υποψηφίων ανδρών και γυναικών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και προσφυγές στη Δικαιοσύνη η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε ότι τελικά οι γυναίκες που θα περάσουν από τις προκαταρκτικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σώμα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.63 και όχι 1.70 όπως ίσχυε μέχρι τώρα και το οποίο ήταν κοινό για άνδρες και γυναίκες.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι «το τρίτο εδάφιο της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2226/1994 (A΄ 122) τροποποιείται με την εισαγωγή διαφοροποίησης ως προς το προσόν του ύψους μεταξύ υποψηφίων ανδρών και γυναικών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, και διαμορφώνεται ως ακολούθως: «Τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρκτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δύο φύλα με εξαίρεση το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες» . Μάλιστα η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε η ανακοίνωση αυτή να αποσταλεί στις οικείες Περιφέρειες προς ανάρτηση στον αντίστοιχο πίνακα ανακοινώσεων και να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των Διευθύνσεων Δ.Ε. και των Λυκείων, καθώς και στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μια ιστορία με …υψομετρικές διαφορές

Μέχρι τώρα άνδρες και γυναίκες) έπρεπε να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα, ώστε να πάρουν μέρος στις προκαταρκτικές εξετάσεις για την Αστυνομία. Η διάταξη αυτή είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και τελικά μετά από σχετικές προσφυγές η υπόθεση έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε παράνομη τη συγκεκριμένη διάταξη η οποία αφορούσε στο κοινό ανάστημα ανδρών και γυναικών. Οι δικαστές έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κοινοτική νομοθεσία. Η ιστορία αυτή ξεκινά από το 1994 όταν η εισαγωγή στις συγκεκριμένες σχολές αποφασίστηκε να γίνεται μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων με κοινό ύψος το 1.70 το οποίο αργότερα κατέβηκε στο 1.65 το 2003 αλλά μετά…ανέβηκε πάλι ανάλογα με απανωτές διατάξεις. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές γυναίκες να χάνουν την εισαγωγή τους στις σχολές, μέχρι που μια κοπέλα με ύψος 1.68 αποκλείστηκε από τις εξετάσεις και αναγκάστηκε να καταφύγει στο διοικητικό εφετείο της Αθήνας και να δικαιωθεί. Αυτή η κατάσταση ταλαιπώρησε πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες ενώ πληρούσαν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και κρίνονταν ικανές έχαναν τη θέση τους λόγω ύψους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 29.12.2021 08:38Νέα τραγωδία από φωτιά σε σπίτι: Νεκρός άνδρας στο ΔιακοπτόΕλλάδα | 29.12.2021 08:37Παρίστανε την αναισθησιολόγο και πουλούσε «θεραπεία κορονοϊού» αντί 3.000 ευρώΕλλάδα | 29.12.2021 08:26Σεισμός στην Κρήτη: Γιατί ήρθε ειδοποίηση από google στα κινητά σχεδόν ταυτόχρονα με τον σεισμόΕλλάδα | 29.12.2021 08:15 Μεγάλης διάρκειας ο σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη - Τσελέντης: Θα έχει επιπτώσεις στα κτίρια

Τι ισχύει για την εισαγωγή στην ελληνική Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσει στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, σπουδαστές με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και των ειδικών εισιτηρίων εξετάσεων, υποψηφίων εξωτερικού, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα εισαγωγής σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εφόσον οι υποψήφιοι κριθούν ΙΚΑΝΟΙ κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Στρατού και έπειτα από αίτησή τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους στις καθοριζόμενες από την προκήρυξη ημερομηνίες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Υπαστυνόμοι και διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα:

Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ΙΚΑΝΟΙ στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις παραπέμπονται στη συνέχεια στις Αθλητικές Επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης. Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στα εξής αγωνίσματα:
α. Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
β. Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
γ. Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
δ. Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
ε. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Υποψήφιοι που δεν κρίνονται ΙΚΑΝΟΙ σε κάποια από τις αθλητικές δοκιμασίες, αποκλείονται των περαιτέρω δοκιμασιών.
Επίσης, ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ κρίνονται και όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το προβλεπόμενο ανάστημα, ύστερα από αναστημομέτρηση όλων των υποψηφίων που γίνεται από την ίδια Επιτροπή πριν από τις αθλητικές δοκιμασίες.

Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης. Σε περίπτωση απόλυσης, αποβολής ή παραίτησης από την Ελληνική Αστυνομία, εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο στρατιωτικής υποχρέωσης, η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται στο ακέραιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3421/2005 (ΦΕΚ Α΄-302) «Στρατολογία των Ελλήνων».

Οι σπουδαστές των Σχολών κατά τη φοίτησή τους, αλλά και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, κατά τις οικείες διατάξεις, υποβάλλονται μόνο σε γραπτές εξετάσεις.

Επισημαίνεται, ότι οι κατατασσόμενοι, όταν αποφοιτήσουν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, δύνανται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών, με ποσοστό που προβλέπεται κατά τις οικείες διατάξεις.