Αισθητή όξυνση της επιθετικότητας σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο και ειδικότερα από χθες το απόγευμα. Το πλήθος που συνωστίζεται στην άλλη πλευρά των συνόρων πραγματοποιεί σποραδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας επιθέσεις, οι οποίες συνοδεύονται από πολεμικές ιαχές, χημικά, λοστούς, φωτιές, πέτρες και φλεγόμενα ξύλα.

Ως εκ τούτου, βόμβες μολότοφ, αλλά και φωτιές δεν σταματάνε να καίνε κατά μήκος του φράχτη, ενώ τελειωμό δεν έχουν και οι δολιοφθορές σε αυτόν. Τα τοπικά Μέσα κάνουν λόγο και για το άνοιγμα ενός διαδρόμου από τον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί μέχρι τον φράχτη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος και μίλησε στο Θέμα 104,6 η νέα εστία έντασης εντοπίζεται στην περιοχή των Πετράδων, κοντά στο Πύθιο Έβρου.

Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει φράχτης, αλλά μόνο στενά περάσματα, από τα οποία οι μετανάστες επιχειρούν να μπουν στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί εκεί, από το Παζάρ Κουλέ με ναυλωμένα τουρκικά λεωφορεία.

Την ένταση αυτή όχι μόνο συντηρούν, αλλά και πυροδοτούν οι Τούρκοι κομάντος, οι οποίοι έχουν αναλάβει να δίνουν το γενικό πρόσταγμα, αλλά και να προμηθεύουν με τα απαραίτητα πολεμοφόδια τους μετανάστες που βρίσκονται από τα τέλη Φεβρουαρίου στα σύνορα στον Έβρο. Υποτίθεται ότι η παρουσία τους θα περιοριζόταν σε περιπολίες, παρ’ ότι μέχρι στιγμής έχουν καταφερθεί προκλητικά εναντίον Ελλήνων στρατιωτών.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα γεγονότα στον Έβρο συνδυάζονται με τις ωμές προκλήσεις των Τούρκων στον Αιγαίο, όπου τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο απόπειρες από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να προκαλέσουν ζημιές σε ελληνικές ακταιωρούς. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην στάση των Τούρκων, χαρακτηρίζοντάς την μια «εκστρατεία προκλήσεων απέναντι στη χώρα και απέναντι στην Ευρώπη».

Επιβεβαίωσε το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό «επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος», κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος πρέσβης κλήθηκε χθες το μεσημέρι από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών για να του επιδοθεί διάβημα.

Άλλο ένα περιστατικό, ενδεικτικό της τουρκικής επιθετικότητα, ήταν όταν άνδρες της τουρκικής αστυνομίας πυροβόλησαν πάνω από τζιπ του ελληνικού στρατού, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο. Εντύπωση προκαλούν και τα δυο F-16, τα οποία πέταξαν πάνω από τον Έβρο σε πολύ μικρό ύψος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «την Τετάρτη 11 Μαρτίου, στις 14:50’, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν Β. Έβρου σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια. Επιπρόσθετα, στις 15:27, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν Ν. Καλόγεροι στα 26.000 πόδια».

Είναι προφανής η προσπάθεια της Άγκυρας να σύρει την ελληνική πλευρά σε ένα θερμό επεισόδιο, με σκοπό να την κάμψει πολιτικοψυχολογικά. Έκδηλη είναι και η σχετική πίεση που προσπαθεί να ασκήσει με επίδειξη δύναμης. Αυτή αποτυπώνεται στο βίντεο του Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλαχ Μποζκούρτ. Σε αυτό φουσκωτά των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς στα νερά του Έβρου.

Τα μέτρα της, όμως, παίρνει και η Αθήνα, η οποία στέλνει περαιτέρω ενισχύσεις, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει ψύχραιμα και κυρίως αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Προσωπικό ασφαλείας, κάμερες και νέα πλέγματα ενισχύουν την αμυντική γραμμή απέναντι στις εφόδους μεταναστών. Εξάλλου, συνεχίζονται τόσο οι προσπάθειες παραβίασης των συνόρων, όσο και οι συλλήψεις. Το 24ωρο από τις 06.00’ το πρωί της Τρίτης (10/3) έως τις 6.00’ το πρωί της Τετάρτης (11/3), στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν 20 συλλήψεις, ενώ απετράπη η παράνομη είσοδος σε 919 περιπτώσεις.