Εν αναμονή για «πράσινο φως» εξαίρεσης της Κρήτης από το target model

Εν αναμονή για «πράσινο φως» εξαίρεσης της Κρήτης από το target model

Ζήτημα χρόνου είναι η έγκριση της Κομισιόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, στην παρέκκλιση που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση για την περίπτωση της Κρήτης ώστε το ηλεκτρικό σύστημα της Μεγαλονήσου να εξαιρεθεί της εφαρμογής του target model έως το τέλος του 2025.

Υπενθυμίζεται, όπως έχειγράψειτο energypress, ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά που αφορά συνολικά το σχήμα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και των υπόλοιπων νησιών έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι υπό κατασκευή ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα.

Στη δε περίπτωση της Κρήτης, η πρόβλεψη για την ολοκλήρωση της δεύτερης διασύνδεσης είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025, ωστόσο χρειάζεται να μεσολαβήσουν μια σειρά δοκιμές λειτουργίας και επομένως ζητείται παράταση του «ειδικού καθεστώτος» έως τα τέλη του επόμενου έτους. Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση προς τα κράτη-μέλη την ελληνική πρόταση και αναμένει τα σχόλια προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην έγκριση του μέτρου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ κάνει ειδική αναφορά για το θέμα στο νέοδεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης2025-2034, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης συμβατικού παραγωγικού δυναμικού στο νησί μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων με το ΕΣΜΗΕ.

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

Αναφορικά με την αναγκαιότητα διατήρησης συμβατικού παραγωγικού δυναμικού επί της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσής της με την Αττική επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική διερεύνηση της κοινής Ομάδας Εργασίας ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, υπό κανονικές συνθήκες είναι εφικτή η τροφοδότηση της Κρήτης στηριζόμενη αποκλειστικά στις διασυνδέσεις και στην τοπική παραγωγή από ΑΠΕ, χωρίς να επιβάλλεται η λειτουργία συμβατικών θερμικών μονάδων, στον βαθμό που οι αιχμές του υπολειπόμενου φορτίου (αν αφαιρεθεί από τη ζήτηση η παραγωγή ΑΠΕ) δεν υπερβαίνουν τη μέγιστη συνολική ικανότητα μεταφοράς των διασυνδέσεων. Η υλοποίηση της ενίσχυσης του βορείου άξονα της Κρήτης (νέα Γ.Μ. 2B/150 kV μεταξύ των Χανίων και το νέο Υ/Σ Δαμάστας, έργο 19.4) διασφαλίζει την προαναφερόμενη συνθήκη σε όλο τον χρονικό ορίζοντα του παρόντος ΔΠΑ.

Παρά ταύτα, και ανεξαρτήτως της συνολικής ικανότητας μεταφοράς των διασυνδέσεων και της δυνατότητας αυτής να ικανοποιήσει τις αιχμές φορτίου, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο νησί συμβατική παραγωγή σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση ενδεχομένων μερικής απώλειας των διασυνδέσεων ή πρόσκαιρης απώλειας εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς κατά τη διάρκεια των οποίων να καθίσταται επιβεβλημένη η λειτουργία συμβατικής ισχύος για λόγους ασφάλειας δικτύου (πχ στήριξη τάσεων).

Ο σχεδιασμός του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία του νησιού σε οποιαδήποτε Ν-1 διαταραχή (απώλεια ενός εκ των τεσσάρων διασυνδετικών κυκλωμάτων), ακόμα και χωρίς τη λειτουργία θερμικών μονάδων επί της Κρήτης στον χρονικό ορίζοντα του τρέχοντος ΔΠΑ. Ωστόσο, για την κάλυψη της ζήτησης σε περιπτώσεις δυσμενέστερων (πολλαπλών) διαταραχών, θα απαιτηθεί η λειτουργία συμβατικών μονάδων.

Κατά την περίοδο 2026 – 2030, δηλαδή μετά τη θέση της Φάσης ΙΙ της διασύνδεσης της Κρήτης σε εμπορική λειτουργία, οι ανάγκες διατήρησης δυναμικού παραγωγής σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την κάλυψη δυσμενών περιπτώσεων απώλειας της διασύνδεσης ανέρχονται σε 500 – 550 MW, βάσει των ισχυόντων δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός του επιθυμητού επιπέδου ασφάλειας και κάλυψης φορτίου σε περιπτώσεις μερικής απώλειας των διασυνδέσεων, που αποτελούν τα βασικά κριτήρια εκτίμησης των αναγκών διατήρησης συμβατικών μονάδων σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών μετά την ολοκλήρωση της Φάσης ΙΙ διασύνδεσης της Κρήτης, αποτελεί ρυθμιστική απόφαση.