Λύση στο πρόβλημα της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για φυσικούς κινδύνους, ένα χρόνο μετά την τραγωδία με τις φωτιές στην ανατολική Αττική και τους 102 νεκρούς, έρχεται να δώσει -εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, μάλιστα- η νέα κυβέρνηση.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, απ’ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση και σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, υλοποιεί μια ενδιάμεση λύση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προειδοποίησης των πολιτών για φυσικούς κινδύνους με γραπτό μήνυμα, μέχρι να λειτουργήσει το 112 έως το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, νωρίτερα την Τετάρτη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Πολιτική Προστασία, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, πραγματοποίησαν άσκηση αποστολής προειδοποιητικών SMS, στο πλαίσιο της προθεσμίας που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, έγινε αποστολή SMS προς τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών που βρίσκονταν κατά την ώρα της άσκησης στη Σύρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του 112 (το οποίο θα έχει παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019), έγινε και δοκιμή αποστολής ειδοποιήσεων CBS σε όσα κινητά βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η «ενδιάμεση λύση» με SMS έρχεται να καλύψει την αδυναμία ορισμένων συσκευών να λάβουν μηνύματα εκπομπής κυψέλης (CBS). Αντί για την προαναφερθείσα λειτουργία του 112, η «ενδιάμεση λύση» θα αποστέλλει συμβατικά μηνύματα SMS. Κατόπιν συνεννόησης με τους παρόχους, η χώρα χωρίστηκε σε γεωγραφικές περιοχές, με σκοπό οι κεραίες κάθε περιοχής να είναι έτοιμες να στείλουν άμεσα μηνύματα σε όσες συσκευές βρίσκονται εντός της εμβέλειάς τους.

Μετά την άσκηση, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραδίδει το έργο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για τη λειτουργία του. Θα χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες για την τελική τεχνική προετοιμασία από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν συμπληρωθεί ο μήνας, που ήταν ο χρόνος υλοποίησης της «ενδιάμεσης λύσης» με SMS, όταν εξαγγέλθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι το «ενδιάμεσο» σύστημα θα έχει τεθεί σε άμεση λειτουργία το αργότερα μέχρι τις 10 Αυγούστου.