****Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για την Romfea.gr

Ο πολυμαθέστατος, μα πάνω απ’ όλα αφιερωμένος στο θέλημα του Θεού, Επίσκοπος Πατάρων Μεθόδιος (η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία στις 20 Ιουνίου), που είχε άγια ζωή, πορευόταν μέσα στη χάρη του Θεού.

Έζησε τον 6ο αιώνα και έχυσε το αίμα του για τη νίκη του Χριστού, ο Οποίος προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί στην καρδιά του.

Η Επισκοπική διακονία, που συνολικά εκφράζει το ιερατικό λειτούργημα, για των Πατάρων Μεθόδιο, είχε πρότυπό της τη θυσία του Χριστού. Το μαρτυρικό θάνατο δεν τον θεωρούσε ως σκληρή μοίρα, αλλά ως μετάβαση στην ανάσταση.

Γιατί η θυσία του Χριστού αντικατοπτρίζεται στη διακονία των Ποιμένων, που είναι μια διαρκής θυσιαστική προσφορά.

Με το παράδειγμά του έδειξε ότι ως Επίσκοπος της Εκκλησίας ήταν προσηλωμένος στο χρέος της αταλάντευτης τήρησης των παραδόσων, στο καθήκον της αγάπης και της προσφοράς, ήταν μιμητής του Χριστού, και η πορεία του ήταν αυτή της “εν Χριστώ ζωής”.

Ήξερε ότι η πραγματική βελτίωση της κοινωνίας ή καλύτερα η αναμόρφωση και αναγέννηση του ανθρώπου, γίνεται κυρίως με την πνευματική καλλιέργεια.

Καθώς ανέβαινε ο άγιος Μεθόδιος τις πνευματικές βαθμίδες της τελείωσης, αισθανόταν το θείο φως να πλημμυρίζει ολόκληρη την ύπαρξή του.

Η ένωση με το Θεό οδηγεί στη θέωση τον άνθρωπο, στον αγιασμό. Έτσι οι άγιοι, όπως ακριβώς ο Επίσκοπος Πατάρων Μεθόδιος, γίνονται οι ζωντανές εικόνες του Θεού, που οδηγούν και τους υπόλοιπους πιστούς στο δρόμο για τη λύτρωση.

Υπερασπίστηκε άφοβα την Αλήθεια, όχι σαν μια αφηρημένη φιλοσοφική έννοια, ούτε σαν μια θεωρία, ούτε σαν ένα σύστημα αξιών.

Αλλά ως αποκάλυψη του Θεού. Αυτή η Αλήθεια είναι πραγματική, ζωντανή, υπαρκτή, είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Το χριστιανικό μήνυμά του τόνιζε εξίσου και τις δύο διαστάσεις της ζωής, δηλαδή τη μια, που συνδέει τον άνθρωπο με το Θεό, αλλά και την άλλη, που αναγωνρίζει στο πρόσωπο του συνανθρώπου τον πραγματικό αδελφό.

Οι δύο αυτές όψεις της ζωής συνδέονταν αλληλένδετα στη δράση του ιερομάρυρα Μεθοδίου, χωρίς καμιά να υπερτονίζεται σε βάρος της άλλης.

Είχε βρει τη χρυσή τομή, ανάμεσα στο χρόνο και στην αιωνιότητα. Δεν αρνούνταν τη δημιουργική παρουσία και δραστηριότητα του ανθρώπου στο ιστορικό παρόν, αλλά ταυτόχρονα η επιδίωξη για την αιωνιότητα, προσύλκυε περισσότερο το ενδιαφέρον του.

[](#)[](#)