Το παρασκήνιο πίσω από την καθαίρεση του Τζαχίτ Γιαϊτζί από το πολεμικό ναυτικό και το διορισμό του στο γενικό επιτελείο στρατού αποκαλύπτει ο απόστρατος συνταγματάρχης, Αχμέτ Ζεκί Ουτσόκ, στο κανάλι της αντιπολίτευσης ODA TV.

Ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί φέρεται να παρενέβη σε έναν διαγωνισμό για αγορά συρματοπλέγματος για τις τορπίλες του πολεμικού ναυτικού. Τον διαγωνισμό κέρδισε ένας γνωστός του επικεφαλής των προμηθειών, αλλά όταν παραδόθηκε το υλικό, μια άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο και ζήτησαν από τον Τζιχάτ Γιαϊτζί να παρέμβει. Εκείνος ακύρωσε το διαγωνισμό και η συμφωνία χάλασε.

Μετά από αυτό, η εταιρεία που είχε κερδίσει το διαγωνισμό έστειλε επιστολή στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί και τότε ο Χουλουσί Ακάρ βρίσκει την ευκαιρία που έψαχνε. Δίνει εντολή για έρευνα και η αρμόδια επιτροπή ζητά την απομάκρυνση από τα καθήκοντα του Γιαϊτζί και όσων συνετέλεσαν ώστε να χαλάσει η συμφωνία.

Ο Τούρκος συνταγματάρχης επισημαίνει ότι για όποιον από το στράτευμα έχει ξεκινήσει ή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εναντίον του, τότε δεν μπορεί επίσης να προαχθεί στις στρατιωτικές κρίσεις του Αυγούστου.