Ενας χρόνος χωρίς τον Μανούσο Βολουδάκη… 8/2/2023

Ενας χρόνος χωρίς τον Μανούσο Βολουδάκη… 8/2/2023

Πριν από έναν χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου του 2023, απεβίωσεο Μανούσος Βολουδάκης, βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, μόλις στα 57 χρόνια του και ύστερα από σκληρή πλην άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μανούσος, όπως τον φώναζανόλοι στην Κρήτη, υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός -και όχι μόνο στα Χανιά ή την Κρήτη, εξού και ο πρόωρος θάνατός του προκάλεσε οδύνη και βαθιά θλίψη σε όλους όσοι τον γνώρισαν υπό οποιαδήποτε από τις πολλαπλές ιδιότητές του.

Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις τουΚυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή όταν ανακοινώθηκε η τραγική είδηση που επιβεβαίωνε το θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη: «Είναι φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν τη συντριβή μου από την απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη, του καλού φίλου και συνεργάτη, αλλά και αγαπημένου συμπατριώτη και πιστού συμμαχητή μου στη Νέα Δημοκρατία» είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας επίσης ότι «ο Μανούσος αφήνει ένα αποτύπωμα ποιότητας σε όλη τη διαδρομή του. Ως βουλευτής, ως οικονομολόγος, ως Χανιώτης. Ενώ η δημόσια ζωή τού οφείλει πολλά, καθώς ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολέμησε γενναία τη γραφειοκρατία».

ΟΑντώνης Σαμαράςαπό τη δική του πλευρά ο κ. Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει τον Βολουδάκη σαν έναν «υπέροχο, ευγενή, πολιτισμένο, καταρτισμένο και προσηνή άνθρωπο. Η απώλειά του βυθίζει σε απέραντη θλίψη τους πάντες». Και ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του, λέγοντας για τον Βολουδάκη πως ήταν «ένας πολιτικός με ήθος, με όραμα για τον τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, ένας άξιος νέος άνθρωπος που είχε πολλά να προσφέρει».

Ο Μανούσος Βολουδάκης

Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατείχε μεταπτυχιακό τίτλο (Master’s) στην Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ της Αγγλίας. Εργάστηκε ως Οικονομολόγος.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τη ΝΔ το 2007. Επανεξελέγη στις διπλές εκλογές του 2012, καθώς και τον Ιούλιο του 2019.

Συμμετείχε στις εξής επιτροπές της Βουλής: στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο 2005 – 2006. Τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της ΝΔ, από την οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 για να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Από τον Ιούνιο του 2012 ήταν Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τον Οκτώβριο του 2015 ως τον Ιουνίου του 2019, εργάσθηκε ξανά στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας International Trade S.A., του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με έδρα τις Βρυξέλλες και τον Ιούλιο του 2019 επανεκλέχθηκε βουλευτής Χανίων.