Η Ελλάδα στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. - Οι πιο… προνομιούχοι οι Σουηδοί σύμφωνα με την Eurostat

Άλλο ένα (αρνητικό) ρεκόρ για τους Έλληνες στην Ε.Ε. καταγράφει η Eurostat, αυτή τη φορά σε σχέση με το κατά πόσο μπορεί να αντέξει η «τσέπη» τους να πάνε μία εβδομάδα διακοπές.

Η Ελλάδα, βρίσκεται μετά τη Ρουμανία και την Κροατία στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό των κατοίκων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν μία εβδομάδα το χρόνο εκτός του σπιτιού τους προκειμένου να πληρώσουν τις διακοπές τους.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτών που αδυνατούν να λείψουν έστω και μία εβδομάδα το χρόνο από το σπίτι τους είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο 51% (στοιχεία 2018), ενώ υψηλότερα στην κατάταξη είναι η Ρουμανία με 58,9% και η Κροατία με 51,3%. Μετά τη χώρα μας στην τρίτη θέση ακολουθεί η Κύπρος επίσης με ποσοστό κοντά στο 51% και η πεντάδα συμπληρώνεται από τους Ιταλούς, οι οποίοι σε ποσοστό 43,7% δεν μπορούν να λείψουν μία εβδομάδα από το σπίτια τους.

Το αντίστοιχο, μέσο ποσοστό για τους Ευρωπαίους, ηλικίας άνω των 16 ετών, που δεν αντέχουν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα είναι πλέον στο 28,3%, νουμερο που έχει βελτιωθεί σε σχέση με μία εξαετία πρίν, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2013 περίπου 4 στους 10 Ευρωπαίους (39,5%) δεν είχε τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Οι πιο …προνομιούχοι της Ευρώπης όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για το 2018 είναι οι Σουηδοί με μόλις 1 στους 10 να μην «αντέχει» μία εβδομάδα εκτός σπιτιού (9,7%) και ακολουθούν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με ποσοστό 10,9%. Οι Γερμανοί βρίσκονται και αυτοί χαμηλά, με ποσοστό 14,5% αυτών που δεν αντέχουν οικονομικά να λείψουν από το σπίτι τους μία εβδομάδα, ενώ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκονται επίσης οι Γάλλοι και οι Βρετανοί. Πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. βρίσκονται πλέον οι γείτονές μας, οι Βούλγαροι με ποσοστό 30,5% και μάλιστα με εντυπωσιακές επιδόσεις αν ληφθεί υπόψη ότι το 2012 ποσοστό 74% δεν είχε τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από την εστία του!

Η Eurostat καταγράφει και τα νούμερα της τελευταίας δεκαετίας: Για τους Ελληνες η εικόνα είναι χειρότερη σε σύγκριση με το 2009, χρονιά κατά την οποία το ποσοστό αυτών που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για μία εβδομάδα εκτός σπιτιού ήταν στο 46,3% με τη χειρότερη χρονιά στη δεκαετία να είναι το 2015 (53,7%), γεγονός το οποίο δικαιολογείται από τις πολιτικές εξελίξεις εκείνου του καλοκαιριού που επέφεραν και τα capital controls.