Πολιτική ΑΡΘΡΑ

Ένας τρομοκρατημένος πρωθυπουργός πάει σε εκλογές

Αν και δεν πιστεύω πλέον στις δημοσκοπήσεις, από τη στιγμή που στις τελευταίες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές) έχουν αποτύχει στις προβλέψεις τους, εν τούτοις είναι ένα εργαλείο για τα πολιτικά μας κόμματα, αφού παρουσιάζουν την εκλογική τάση των πολιτών. 

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 το βράδυ, παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Metron Analysis και εκφωνήθηκε ως εξής:

«Ηχηρό καμπανάκι στην κυβέρνηση, αλλά και “βαριά καμπάνα” στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί η τελευταία δημοσκόπηση. Ένας μήνας κατά τον οποίο συνέβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η ΄ς3ξαρση της πανδημίας και τα συνεχή επεισόδια και οι καταγγελίες για αστυνομική βία, έφεραν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Παρά το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση αντέχει, και μάλιστα διατηρεί σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας δείχνουν απογοήτευση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα.

Μάλιστα, όλο και περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της χώρας, προτάσσοντας ως μείζον πρόβλημα την οικονομία.

Από την άλλη, ακόμη και τα λάθη που κάνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί και δείχνει μια εικόνα αντιπολιτευτικής ανυπαρξίας. Η κόπωση των πολιτών από την πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται δημιουργούν συνθήκες φθοράς στην κυβέρνηση, που όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να καρπωθεί. Η δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να αγκαλιάζει το πολιτικό σύστημα συλλήβδην, με τους νέους να μην πιστεύουν πλέον στα κόμματα…».

Σε αυτήν την δημοσκόπηση καταγράφηκε η προτίμηση του 32,3% των πολιτών στη ΝΔ, ΤΟ 20,5% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 6% στο ΚΙΝΑΛ, το 4,4% στο ΚΚΕ, το 4,3% στην “Ελληνική Λύση”, το 3,4% στο ΜέΡΑ25 και 1% στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.




Αλλοπρόσαλλη και “πυροβολημένη” κυβέρνηση…




Με την ανάλυση που προηγήθηκε της ανάγνωσης της προτίμησης των πολιτών στα κόμματα, θα συμφωνήσω, αλλά θα επισημάνω επιπλέον, ότι για πρώτη φορά κλείνει τόσο πολύ η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό βεβαίως ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου.

Αφού κάθε μέρα που περνάει η ΝΔ, όλο και περισσότερο εισπράττει την οργή των πολιτών για τα “εγκληματικά” της λάθη. Λάθη που προέρχονται από την εμμονή της “στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”, που δεν την αφήνει να προσεγγίσει άλλες αγορές εμβολίων (π.χ. Ρωσία) πέραν των ευρωπαϊκών, και έτσι κάθε μέρα χάνουν και περισσότερο την αξιοπιστία του προϊόντος τους.

Είναι ιδιαίτερα εξοργισμένος ο ελληνικός λαός με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, την ίδια εποχή πέρσι, τον δικαιολόγησε για τις ελάχιστες ΜΕΘ που παρείχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον ελληνικό λαό. Καταλογίζοντας την απόλυτη ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν είχαν φροντίσει να υπάρχουν υπεραρκετές ΜΕΘ προς αντιμετώπιση μιας ακραίας κατάστασης, όπως αυτής που προέκυψε με τον κορωνοϊό.

Ένα χρόνο όμως μετά και παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι ΜΕΘ παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με αποτέλεσμα να κοντεύει να σκάσει το ΕΣΥ και ταυτόχρονα να επιτάσσει γιατρούς, από τη στιγμή που είχε εξαγγείλει πριν μερικούς μήνες, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η “πανδημία”.

Είναι ιδιαίτερα εξοργισμένος ο ελληνικός λαός με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του κατόπιν προτάσεων της ειδικής ομάδας λοιμωξιολόγων, που συνεχώς ακυρώνουν τον εαυτό τους, διέλυσε την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Δεν είναι δυνατόν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Μαξίμου, να “διατάσσουν” γενικό εγκλεισμό των κατοίκων με τα 300-500 κρούσματα και τώρα που έχουν ξεπεράσει τα 3000 να σκέπτονται το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, της παιδείας, του αθλητισμού κλπ.

Είναι σίγουρο, πως κάτι συμβαίνει στο κράτος της Δανιμαρκίας, και ονομάζονται εκλογές. Άμεσα εκλογές, τώρα που βεβαίως χάνει ποσοστά η ΝΔ και δεν τα εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά ουδείς γνωρίζει που θα διοχετευτεί αυτή η ψήφος οργής των πολιτών.

Εκλογές τώρα θέλει το Μαξίμου, γιατί η οσμή σκανδάλων συνεχώς μεγαλώνει και συμπαρασύρει τη ΝΔ στον εκλογικό όλεθρο, η οποία ενεργεί πάντα σπασμωδικά, όπως στο νέο τελευταίο σκάνδαλο “Μένιου Φουρθιώτη” που είδε το φως της δημοσιότητας.



Το πολιτικό κεφάλαιο Σαμαρά έχει οριστικά κλείσει, αλλά ωστόσο ο Σαμαράς ενοχλεί πολύ τον Πρωθυπουργό…

Συνυπεύθυνοι με τον Πρωθυπουργό πρωτοκλασάτοι Υπουργοί της κυβέρνησης, που μπορεί να χαίρουν της εκτιμήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά άλλη άποψη έχει ο ελληνικός λαός για τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Αυτοί αφαιρούν ψήφους από τη ΝΔ με την αλλοπρόσαλλη έως επικίνδυνη – σε πολλές περιπτώσεις - πολιτική του υπουργείου τους.

Όμως το μεγάλο “αγκάθι” για τον Πρωθυπουργό ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενδεχομένως περνώντας κρίση συνειδήσεως, ταρακουνάει τον τελευταίο χρόνο με πολλά πολιτικά “ρίχτερ” το Μέγαρο Μαξίμου και αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να “πετιέται από τον ύπνο του”, με αιχμηρές αναφορές στα εθνικά ζητήματα, τα οποία αγγίζουν στην καρδιά μεγάλο μέρος ψηφοφόρων – στις τελευταίες εκλογές – της ΝΔ.

Με την συνέντευξη που έδωσε στις αρχές Ιουνίου 2020 στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” του φιλοκυβερνητικού Ομίλου Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα στον Πρωθυπουργό, πως:

«Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

(σ.σ. η κυβέρνηση με την επανέναρξη των διαβουλευτικών συνομιλιών με την Τουρκία μετά από 5-6 χρόνια από τις τελευταίες, ακύρωσε η ίδια τη δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία) και πως:

«Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαίνει ότι θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Μετά από αυτήν την συνέντευξη, ο Αντώνης Σαμαράς επανήλθε στα τέλη του Ιανουαρίου 2021 στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” του φιλοκυβερνητικού Ομίλου Γιάννη Αλαφούζου.

Σε αυτήν την συνέντευξη στην “Καθημερινή” ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις θέσεις του, που είχαν εκφραστεί στη συνέντευξη στα “ΝΕΑ”, αλλά υπερθεμάτισε τοποθετούμενος ως εξής:

«Η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, ούτε είδε κάποιο καλό η Ελλάδα. Απεναντίας προξένησε μια απέραντη ζημιά, δίνοντας η Ελλάδα όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;».

Όπερ σημαίνει, πως θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια (εφαρμοστικοί νόμοι) συνεργασίας με τη “Βόρεια Μακεδονία” όταν έλθουν στη Βουλή, και για τα οποία έχει συμφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Την περασμένη Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς ξαναχτύπησε, αυτήν την φορά μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” και στην οποία καταχωρήθηκε ένα υπό τύπου πολιτικό μανιφέστο. Το οποίο προσπαθεί να αγγίξει τις ευαίσθητες εθνικές χορδές μεγάλου ακροατηρίου της ΝΔ. Ένα πολιτικό μανιφέστο, καθαρτήριο των “εγκληματικών” πολλών πολιτικών λαθών του, που έβλαψαν ανεπανόρθωτα την Πατρίδα, πλήττοντας ταυτόχρονα και το δικό του πολιτικό υπόβαθρο.

Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει, πώς ο αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου και διέγραψε από την Κ.Ο της ΝΔ την Ντόρα Μπακογιάννη πού το ψήφισε;

Φέρνοντας και ψηφίζοντας το δεύτερο Μνημόνιο μετά το “ουδείς αναμάρτητος” πού δουλικά εκστόμισε προς την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου 2012;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, πώς μετέτρεψε την μοναδική ομόφωνη απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (2010-2012) που επεξεργάστηκε το οικονομικό σκάνδαλο της πολυεθνικής γερμανικής εταιρείας Siemens, όπου καταλογιζόταν οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου από τη Siemens με καταβολή – τουλάχιστον – 2 δις ευρώ, σε έναν Εξωδικαστικό Συμβιβασμό της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που ουδέποτε τήρησε η Siemens;

Όταν η γερμανική εταιρεία δεσμευόταν για την διατήρηση του εργοστασίου της BSH (Bosch, Siemens, Pitsos) και των 600 εργαζομένων της και σήμερα έκλεισε ολοσχερώς το συγκεκριμένο εργοστάσιο;

Μέρες μπορούμε να μιλάμε για τα “εγκληματικά” πολιτικά λάθη της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου.

Γι΄ αυτό πιστεύω, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ώστε να αναλήψει πολιτικά, το πολιτικό του κεφάλαιο έχει οριστικά κλείσει, παρ΄ ότι προσωπικά συμφωνώ και τα όσα είπε και στις τρεις συνεντεύξεις στα παραπάνω αναφερόμενα Μέσα.

Ωστόσο η ζημιά που προκαλεί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ γενικότερα, εκτιμώ πως είναι πολύ μεγάλη και πιστεύω θα εκφραστεί στις προσεχείς εκλογές.


“Σφαγείο” θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Βέβαια, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει, όπως γίνεται συνήθως, την κυβερνητική κατρακύλα, έχει εξήγηση.

Οφειλόμενη εν πρώτοις στα ηθικά πλεονεκτήματα που αφαίρεσε από την “αριστερά” η Εξουσία. Η Εξουσία, που όπως για το ΠΑΣΟΚ, έτσι και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφαίρεσε τις “μάσκες” και αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της “αριστεράς” και το οποίο ήταν πολύ πιο άσχημο και πολύ πιο ψεύτικο, από ότι ήταν της “δεξιάς” στην οποία επί δεκαετίες έριχναν όλα τα αναθέματα οι “αριστεροί”.

Βλέπετε το ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου) εφεύρε ότι η οικονομική διάσωση (;;;) της Ελλάδος έπρεπε να περάσει από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, με την υποταγή της χώρας και του λαού της στα Μνημόνια, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια παρ΄ ότι υποσχόταν, πως όταν πάρει τη διακυβέρνηση της χώρας θα τα καταργήσει με ένα άρθρο και θα τα σχίσει στη Βουλή, εν τούτοις μας έφερε νέο Μνημόνιο, περικόπτοντας περαιτέρω μισθούς και συντάξεις, αναγκάζοντας το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας να ξενιτευτεί, και αντικαθιστώντας το με παράνομους μετανάστες που άλλαξαν την εθνοτική σύνθεση – κυρίως – των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας (Β.Α. Αιγαίου και Δωδεκανήσων).

Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που παραχώρησαν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στη γείτονα χώρα των Σκοπίων, αφού με την προδοτική “Συμφωνία των Πρεσπών”, παραχώρησαν εκτός του ονόματος της Μακεδονίας μας, και την εθνότητα και τη γλώσσα. Κάνοντας το θέλημα, πραγματοποιώντας την επιθυμία των πρώην “εχθρών” τους, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΗΠΑ και γερμανικής ΕΕ.

Αυτή η ιδεολογική απώλεια του ΣΥΡΙΖΑ κατά το χρονικό διάστημα διακυβέρνησης της Ελλάδος, δημιούργησε εσωκομματικές έριδες, σε μερικές δε περιπτώσεις, χάσμα θα έλεγα καλύτερα μεταξύ των προεδρικών και άλλων επιφανών στελεχών, που δεν δέχονται την απόλυτη ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας η μάχη χαρακωμάτων στο κόμμα της Κουμουνδούρου, με αφορμή μια ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό του Documento του Κώστα Βαξεβάνη από τα κονδύλια που διέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για την καμπάνια της πανδημίας. Αυτήν την ερώτηση υπέγραψαν 76 Βουλευτές από του 86 της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι 10 Βουλευτές δεν δέχτηκαν να υπογράψουν, προεξέχοντος του Γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, του πρώην Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του πρώην Υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου (ηγείται του παραδοσιακού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ των 53+).

Στην δε πρόσφατη Κ.Ε. επισημοποιήθηκε η απόλυτη σφαγή των διαφορετικών πολιτικών τάσεων στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Βέβαια οι Προεδρικοί Παππάς, Τζανακόπουλος, Πολάκης, Δούρου, Σπίρτζης και λοιποί (σκληρός πυρήνας του Αλέξη Τσίπρα) συντάσσονται – σύμφωνα με πληροφορίες μας – με την Πασοκική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αναλάβει σχετική δράση απορρόφησης του ΚΙΝΑΛ.

Άλλωστε, το στίγμα της ιδεολογικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ το έδωσε πέρσι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο Delphi Forum, όπου εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε ότι θα επιχειρήσει νέο κομματικό lifting ανάλογο με αυτό του καλοκαιριού του 2015, με στόχο την αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποπαγές κόμμα με πανίσχυρο πρόεδρο και ανίσχυρα όργανα.

Σε αυτήν την διεύρυνση αποσκοπεί ο Αλέξης Τσίπρας και με την πρόσφατη προσέγγισή του στον Γιάννη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25.

Δηλαδή, στην μετατροπή σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 που φαίνεται πως δεν θα μπει στη Βουλή στις προσεχείς εκλογές και έτσι μια απορρόφηση του ΜέΡΑ25 στον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί και τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη.


Καλύπτει τους ψαγμένους ψηφοφόρους η “Ελληνική Λύση”;

Έτσι ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μετρούν απώλειες, θυμήθηκαν το: “Πενία τέχνας κατεργάζεται”.

Ωστόσο, πού θα μετακινηθεί το οργισμένο πλήθος ψηφοφόρων στις προσεχείς εκλογές πού εγκαταλείπει τα παραπάνω κόμματα;

Τους καλύπτει το κόμμα “Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος” με τη διετή παρουσία του στην Βουλή;

Εάν τους κάλυπτε, γιατί το κόμμα αυτό κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Γιατί το 3 – 4,5% και στο οποίο κινείται δημοσκοπικά, πολύ εύκολα γίνεται 2-3% με την πολιτική πόλωση που θα υπάρξει.

Προσωπικά πιστεύω, ότι θα μπορούσε αυτό το κόμμα να εκτινάξει τα εκλογικά του ποσοστά, εάν δεν χανόταν μέσα στην εσωστρέφεια και την ευθυνοφοβία του αρχηγού του.

Από τη στιγμή, που ο Κυριάκος Βελόπουλος φοβάται να ανοίξει το κόμμα στην Κοινωνία, μήπως και του το αρπάξει κάποιος ικανότερος. Φοβάται να δημιουργήσει δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα, που θα σπρώξουν το κόμμα προς τα εμπρός. Φοβάται να δώσει ευκαιρίες δημόσιας έκθεσης σε Βουλευτές του κόμματος.

Φοβάται, φοβάται, ή μήπως υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε;


“Ελεύθεροι Άνθρωποι” και η συνεργασία Κρανιδιώτη – Τζήμερου…

Εκεί στην “Ελληνική Λύση” θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι πλέον δεν θα παίζουν μόνοι τους στο “γήπεδο”. Θα υπάρχει το κόμμα “Ελεύθεροι Άνθρωποι” του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα και του Νίκου Νικολόπουλου. Που μπορεί να είναι πολύ διστακτικοί αρκετοί ψηφοφόροι υπό αναζήτησης πολιτικής στέγης, με το Συστημικό παρελθόν του Γιώργου Τράγκα, αλλά ο Νίκος Νικολόπουλος είναι μια καθαρή πολιτική προσωπικότητα.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι Τράγκας – Νικολόπουλος θα κάνουν αφαίμαξη ψηφοφόρων από την “Ελληνική Λύση”. Το μέγεθος θα εκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, από τον πολιτικό βηματισμό του κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και την ήδη ανακοινωθείσα πολιτική συνεργασία, που κινείται στο ίδιο πολιτικό χώρο, των Φαήλου Κρανιδιώτη (Νέα Δεξιά) και Θάνου Τζήμερου (Δημιουργία Ξανά).


Έρχονται “Έλληνες Μαχητές”;

Κανένας όμως δεν μπορεί να προδικάσει, τι ακριβώς μπορεί να πετύχει η κυοφορούμενη προσπάθεια ένωσης του πατριωτικού χώρου.

Μια προσπάθεια εξόχως δύσκολη, η οποία όμως βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από πολλά μικρά κόμματα του πατριωτικού χώρου.

Πρώτος σας ενημέρωσα, για την προσπάθεια που κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος Βάκης Τσομπανίδης. Ήδη έχει βγει ανακοίνωση κοινής συμπόρευσης με το ΑΚΚΕΛ, του “Πράσινου Κινήματος”, του κινήματος “Δίκαιη Ελλάδα”, του κόμματος “Κίνημα Ελληνορωσική Συμμαχία”, το Αναπτυξιακό Κόμμα Ελλήνων Αποδήμων Α.Κ.Ε.Α κ.α.

Επίσης πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη και κοινωνικοί παράγοντες, αλλά και τρεις πρώην βουλευτές έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους, όπως ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης (πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), ο Γιάννης Καρακώστας (πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας) και ο Γαβριήλ Αβραμίδης (πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης).

Όπως μάλιστα με ενημέρωσαν υπάρχουν πολιτικές ζυμώσεις στο Σαββατοκύριακο για συνεργασία και με άλλα κόμματα και με άλλους πρώην “καθαρούς” βουλευτές.

Οψόμεθα.