Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αρχίζουν να υποχωρούν, καθώς η Ρωσία αυξάνει επιτέλους τις προμήθειες - «Μικρό καλάθι» κρατούν έμποροι και αναλυτές

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου δεκαημέρου, καθώς οι ρωσικές προμήθειες αυξάνονται σταδιακά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία υποχώρησαν περισσότερο από 12% αφού οι ροές προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας σημείωσαν άνοδο χθες, Τετάρτη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Gazprom PJSC έκλεισε κάποια χωρητικότητα αγωγού στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας για την ημέρα, φέρνοντας τις προμήθειες μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής, όπως προβλέπει η μακροπρόθεσμη συμφωνία διαμετακόμισης της Ρωσίας με τη γείτονά της.

Οποιαδήποτε επιπλέον προσφορά είναι ευπρόσδεκτη, αφού η Ευρώπη ξεκίνησε τη σεζόν θέρμανσης με τα χαμηλότερα αποθέματα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η Gazprom θα ξαναγεμίσει τις ευρωπαϊκές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις μετά την ολοκλήρωση της κάλυψης των εγχώριων αποθεμάτων της Ρωσίας τη Δευτέρα.

«Η επανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία στο Mallnow και οι μικρές ενέσεις στη βάση αποθήκευσης στο Rehden έχουν ηρεμήσει τα νεύρα και τις τιμές των εμπόρων μετά από μια εβδομάδα αστάθειας», δήλωσε η Emily McClain, ανώτερη αναλύτρια αγορών φυσικού αερίου στη Rystad Energy.

Οι ροές και ο Nord Stream 2

Οι έμποροι παρακολουθούν φυσικά κάθε κίνηση του κορυφαίου προμηθευτή της Ευρώπης, εστιάζοντας στο πόση ποσότητα φυσικού αερίου παραδίδεται πέρα ​​από τις συμβατικές ποσότητες. Οι δημοπρασίες για τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, και εκεί θα φανεί αν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επιπλέον αποστολές.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές «εκτός εάν η Gazprom δει πρόοδο στην πιστοποίηση του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2», σύμφωνα με την άποψη αναλυτών.

Έτσι, οι ρωσικές παραδόσεις παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές για αυτή την εποχή του έτους και οι αυξήσεις αυτή την εβδομάδα έρχονται μετά από μια μακρά ύφεση.

«Η Gazprom δεν βοηθά. Δεν βλέπουμε σημαντικούς πρόσθετους όγκους», σύμφωνα με τον Sergiy Makogon, επικεφαλής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας. «Η διέλευση μέσω Ουκρανίας είναι σημαντικά χαμηλότερη από πέρυσι», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου αρχικά μείωσε την ημερήσια διαμετακόμιση από 124 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε μόλις 54 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και τώρα την έχει επιστρέψει μόνο στα 109 εκατομμύρια κυβικά μέτρα «και την προωθεί ως σημαντική αύξηση των προμηθειών στην ΕΕ», είπε ο Makogon.

Η Gazprom έκλεισε 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για την Τετάρτη μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πάντως, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς υποχώρησαν στα 66 ευρώ την μεγαβατώρα στις 1:08 μ.μ. στο Άμστερνταμ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 166,50 πένες.
Αντίστοιχα, τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψαν πτώση 7,4% στα 105,8 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι γερμανικές τιμές για τον επόμενο μήνα μειώθηκαν έως και 12% εν μέσω προβλέψεων για σχετικά ήπιο καιρό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές ροές στο Mallnow της Γερμανίας, ένα βασικό σημείο πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού που διασχίζει την Πολωνία, αυξήθηκαν επίσης για δεύτερη ημέρα, αλλά παραμένουν περίπου στο ένα τρίτο των κανονικών επιπέδων.

Αυξάνει την παραγωγή

Την ίδια ώρα, πάντως, η Ρωσία ενισχύει την παραγωγή φυσικού αερίου, με πρόβλεψη παραγωγής για ολόκληρο το έτος στα 777 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που σημαίνει αύξηση 12% από το 2020, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.