Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» από την Περιφέρεια Κρήτης

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» από την Περιφέρεια Κρήτης

Το νέοενεργειακόπρόγραμμα«ΑΠΟΛΛΩΝ»του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειαςπαρουσιάστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση ενημέρωσηςστο Ηράκλειο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκλησητου Νίκου Καλογερή, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και αρμόδιουγια θέματα ΕνέργειαςΠεριφέρειας Κρήτηςπρος τους φορείς της Κρήτης-δικαιούχους του προγράμματος. Η εκδήλωσηοργανώθηκε απότο Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού τηςΠ.Κ.(υπεύθυνη κ. Μαρία Αποστολάκη)με τη συμμετοχή του Τεχνικού Συμβούλου για Ενεργειακά Θέματα, Αντώνη Τζινευράκη.

Αντικείμενο τηςεκδήλωσηςήταν ηενημέρωσηγια τηνεφαρμογή τουπρογράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ», μέσω τουοποίουαναμένεται ναμειωθείσημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειαςτωνΔήμωντης Κρήτης, τωνΔημοτικώνΕπιχειρήσεωνΎδρευσης & Αποχέτευσης, καθώς και τωνΤοπικώνΟργανισμώνΕγγείων Βελτιώσεωντου νησιού, οι οποίοι αποτελούν τους δικαιούχους του προγράμματος.

Το Πρόγραμμαψηφίστηκε πρόσφατααπό τη Βουλή(Ν. 5106/2024)και αποσκοπεί-όπου είναι τεχνικά εφικτό και ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων-στην κάλυψημέρους της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουνοι δικαιούχοιστα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιάτους. Οι ενεργειακές ανάγκεςτων δικαιούχωνθα καλυφθούνμέσω σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με ή χωρίςαποθήκευση και της εφαρμογής εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual netbilling).

Το πρώτο σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση τουπρογράμματοςαποτελεί η σύστασημίαςΕνεργειακήςΚοινότηταςΠολιτών σε κάθε Περιφέρεια, με καταληκτική ημερομηνία την 31ηΑυγούστου 2024.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε,οι συμμετέχοντες φορείς επεσήμανανελλείψεις και ασάφειες στις λεπτομέρειες εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος, οι οποίες αναμένεται να διευκρινιστούν με σχετικήΚοινή Υπουργική Απόφαση από τοΥπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τοΥπουργείο Οικονομικώντο προσεχές διάστημα.