Ένοπλες Δυνάμεις: Οι έξι προτεραιότητες στον χώρο της Υγείας – Τι αλλάζει στα στρατιωτικά νοσοκομεία
Μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στο υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας περιλαμβάνει η μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με άξονα την «Ατζέντα 2030».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σημαντικές αλλαγές που προγραμματίζονται στο υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνουν έξι βασικές προτεραιότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 07.05.2025 20:40 Η πυρόσφαιρα δεν μπορεί να αποδοθεί στα έλαια σιλικόνης – Τι αναφέρει η έκθεση του καθηγητή Κωνσταντόπουλου για την τραγωδία των Τεμπών
Οι έξι προτεραιότητες
Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με άξονα την Ατζέντα 2030, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στο υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, θέτοντας έξι βασικές προτεραιότητες:
- Την αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Την αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων. Δίνουμε έμφαση στον εξορθολογισμό στην οικονομική διαχείριση και τη διοικητική λειτουργία τους, με στόχο την αύξηση της πληρότητας και των εσόδων τους, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων, που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για την ικανοποίηση των αναγκών του προσωπικού των Ε.Δ..
- Την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των Στρατιωτικών Ιατρών, του Νοσηλευτικού και του Παραϊατρικού Προσωπικού μέσα από ένα νέο πλαίσιο, που ενισχύει την επαγγελματική και την επιστημονική τους εξέλιξη, την εκπαίδευση και την οικονομική τους αποζημίωση.
- Την ενίσχυση της διακλαδικότητας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανορθολογικής κατανομής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
- Τη δημιουργία και λειτουργία νέων πρότυπων υγειονομικών και προνοιακών δομών, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
- Τη συνεχή στήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από τη στελέχωση με στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό δεκάδων δομών υγείας του ΕΣΥ, κυρίως σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σύστημα εφημεριών, αλλά και με τη διάθεση μέσων των Ε.Δ. για επείγουσες αεροδιακομιδές από όλη τη χώρα.
