Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης: “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;;;”

Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης: “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;;;”

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα εισροής Π.Ε.Π. νότια της Κρήτης και ιδιαίτερα στην περιοχή της νήσου Γαύδου και δεδομένου ότι αυτά δεν θα είναι τα τελευταία,είμαστε αναγκασμένοι να παρέμβουμε ξανά(βλέπε εδώ)με την παρούσα και να μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η προαναφερθείσα κατάστασηδεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των Π.Ε.Π., στις μεταφορές τους από τα νότια των Ν. Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά-Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε Κ.Υ.Τ. Αθηνών.

Το φιλότιμο που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι μας έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ καθημερινά δεχόμαστε την αγωνία τους, η οποία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, νιώθοντας απαξίωσηαπό την υποβάθμιση της εργασιακής και οικογενειακής τους καθημερινότητας.

Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα τηςυποστελέχωσης και τις άνισης αντιμετώπισης των Υπηρεσιών και των πλωτών μέσων της περιφέρειας μας, ζητώντας για πολλοστή φορά :

  • Την άμεσηαποκατάσταση των οργανικών θέσεωνόλων των Υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χ. Σφακίων και Αγίας Γαλήνης η οποία αγγίζει το 50%, καθώς καιτην ενίσχυση των πλωτών μας μέσωνμε διπλά πληρώματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες όπου με την σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τα όρια των στελεχών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων.
  • Τηνενίσχυση του Ν/Γ 519της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης, το πλήρωμα του οποίου έχει αναλάβει και έχει επιφορτιστεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο βάρος με συνεχόμενες και σε μεγάλη ακτίνααποστολές οι οποίες για να εκτελεστούν και να έρθουν σε πέρας τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας με αποτέλεσμα να έχουν επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού.
  • Τηναντικατάσταση του σκάφους Π.Λ.Σ. 121της Λιμενικής αρχής Παλαιόχωρας το οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις τόσο αυξημένες απαιτήσεις που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό αλλά και την εκτέλεση αποστολών, περιπολιών, διακομιδών.
  • Τηντοποθέτησηστο Π.Π.Λ.Σ. 920 νέων στελεχώνΛ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λ/Φ και Σημ/ρων) προκειμένου να ενισχυθεί η σύνθεση του. Ειδικά το ανωτέρω πλωτό είναι το μόνο στην Ελλάδα από τα τέσσερα που διαθέτει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που δεν έχει ενισχυθεί με νέα στελέχη, ένα σκάφος πουαπουσιάζει σχεδόν όλο το έτοςαπό την βάση του, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ανάγκη αποφόρτισης – ανάπαυσης του προσωπικού και την έστω ολιγοήμερη επανένωση του πληρώματος με τις οικογένειές του, εξαντλώντας τους ψυχικά και σωματικά με γνώμονα μόνο τις Υπηρεσιακές ανάγκες.
  • Να αποκατασταθεί εδώ και τώρα το παράλογο και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, μετην ένταξη στην τρίτη κατηγορία των Υπηρεσιών μας(Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης), καθώς
  • Έχουν ίδια γεωγραφικά σύνορα και επιπλέον το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (Ν. Γαύδο),
  • Αποτελούν δυσπρόσιτες περιοχές και παραμένουν υποστελεχωμένες,
  • Οι υπηρετούντες σε αυτές έχουν κλείσει 7, 8 και πλέον χρόνια και δεν μπορούν να μετακινηθούν,
  • Υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον υπηρέτησης σεαυτές τις υπηρεσίες,

όπως έχουν ήδη ορθώς ενταχθεί Υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης, εκτός και αν ανήκουμε σε άλλο Σώμα.

  • Να επανεξεταστεί η διαδικασία αποσπάσεων όπωςγίνεται με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών μας προς ενίσχυση των Λιμενικών αρχών του Αν. Αιγαίου, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας.

Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η Ν. Γαύδος στην δικιά μας ΄΄Λαμπεντούζα΄΄.

Κρούουμεδε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν λύσεις και θα ικανοποιηθούν οι προτάσεις μας και να μην επαληθευτείηβιβλική φράση, ¨φωνή βοώντος εν τη ερήμω¨…

Τα ευχολόγια, η αναγνώριση του δικαίου των αιτημάτων μας και οι καλές προθέσεις δεν μας αρκούν και ως Ένωση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των εργασιακών δικαιωμάτων των στελεχών μας.