Ένταξη Γυμνασίου Θεοδωρόπουλου στο δίκτυο μπλε σχολείων της Ευρώπης

Ένταξη Γυμνασίου Θεοδωρόπουλου στο δίκτυο μπλε σχολείων της Ευρώπης

Την περίοδο που πέρασε το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου υλοποίησε την δράση Searfarer’s Dream στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SHORE: Empower students to become agents of change.

Το πρόγραμμα SHORE στοχεύει να ενσταλάξει την περιβαλλοντική ευθύνη και κουλτούρα και να εμπνεύσει τους μαθητές να αναλάβουν δράση για τη διατήρηση και την αειφορία της θάλασσας. Το σχολείο επιλέχτηκε ανάμεσα σε 230 σχολεία ως ένα από τα 4 στην Ελλάδα και συνολικά 29 στην Ευρώπη που θα υλοποιήσουν σε αυτή τη φάση αυτό το πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο διήρκησε συνολικά έξι μήνες (από τον Σεπτέμβριο 2024 έως τον Φεβρουάριο 2025) συμμετείχαν όλες οι τάξεις του Γυμνασίου και έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι εστιάζοντας στη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Μέσω του εκπαιδευτικού μοντέλου CARE-KNOW-DO, το έργο επικεντρώθηκε στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ενέπλεξε τους μαθητές σε πρακτική μάθηση, έρευνα και καινοτόμες δράσεις open schooling.

Στη φάση CARE, οι μαθητές αναλογίστηκαν την αξία της θάλασσας και τις βλαβερές επιπτώσεις της ρύπανσης στην τοπική χλωρίδα και πανίδα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως η δημιουργία θαλάσσιων αντικειμένων από ανακυκλωμένα υλικά (trash to treasure), η έκθεση τους σε ένα μουσείο Εικονικής πραγματικότητας, η παραγωγή podcast για την προστασία της Μεσογείου καθώς και twinning δραστηριότητες με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου αλλά και το Bodrum Science and Art Center στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας.

Κατά τη φάση KNOW, οι μαθητές συνεργάστηκαν με ερευνητικά ινστιτούτα και φορείς στην Ελλάδα και την Ιταλία για τη διερεύνηση κοινών απειλών για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Ενυδρείο του Ηρακλείου, το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στην Βενετία της Ιταλίας (ISMAR), το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στα πλαίσια των επισκέψεων είχαν τη δυνατότητα παρακολουθήσουν διαλέξεις, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, να έρθουν σε επαφή με την επιστημονική κοινότητα και να μάθουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και τους τρόπους προστασίας και διαχείρισης του θαλάσσιου φυσικού πλούτου αλλά και την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Σημαντική στιγμή του προγράμματος ήταν το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία όπου δέκα μαθητές της Γ’ Γυμνασίου συνοδευόμενοι από δύο συνοδούς καθηγητές επισκέφτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών της Ιταλίας στην Βενετία αλλά και το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Πάντοβα το οποίο και είναι ένα από τα κέντρα του προγράμματος SHORE για τις χώρες της Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τους τρόπους αντιμετώπισης των υδάτινων φαινομένων στην γειτονική Βενετία (φαινόμενο Aqua alta) αλλά και τις κοινούς κινδύνους που απειλούν την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Επίσης ξεναγήθηκαν στους ιστορικούς χώρους του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, όπως η διάσημη αίθουσα ανατομίας αλλά και είδαν τους χώρους που δίδασκε ο Γαλιλαίος πριν από 5 αιώνες.

Ακόμα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν διαδικτυακά στο Κέντρο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Αρχέλων, έμαθαν για τις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει αυτό το θαλάσσιο ζώο που ζει στον πλανήτη μας για εκατομμύρια χρόνια αλλά και γνώρισαν ένα μέρος από την καθημερινότητα των εθελοντών στο κέντρο.

Στη φάση DO, οι μαθητές πρότειναν δραστικές λύσεις για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Κατασκεύασαν μια πρωτότυπη συσκευή για τη συλλογή των επιπλέοντων απορριμμάτων και τη μέτρηση της ρύπανσης του νερού χρησιμοποιώντας μικροελεγκτές. Την συσκευή αυτή την παρουσίασαν, κατά την επίσκεψη τους, στον Δήμαρχο Χανίων σαν μία ιδέα εφαρμογής στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Επιπλέον, οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα υιοθεσίας θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα όπου ανέλαβαν να καλύψουν το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μία χελώνας για ένα μήνα. Τέλος οργάνωσαν μια ραδιοφωνική εκπομπή για τη διατήρηση των ωκεανών η οποία και μεταδόθηκε από το European School Radio.

Τέλος, σαν αναγνώριση της υλοποίησης του προγράμματος SHORE εγκρίθηκε από την ΕU4Ocean Coalition, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ένταξη του σχολείου στο δίκτυο Μπλε Σχολείων της Ευρώπης (European Blue School Network). Από φέτος, το Γυμνάσιο μας είναι μέλος της οικογένειας που αριθμεί 504 σχολεία ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρισμένα υλοποιούν προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο να εμπνεύσουν τις νέες γενιές ένα αίσθημα ευθύνης και προστασίας του θαλάσσιου πλούτου μας.