Οι διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – Ραντεβού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ έχουν δώσει Παναγιωτόπουλος και Ακάρ – Στο ανατολικό Αιγαίο ο Στρατηγός Φλώρος

Εν μέσω σφοδρότατων προκλήσεων από την Τουρκία, απειλών και ύβρεων ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη (12/10) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με το τουρκικό καθεστώς να απειλεί ευθέως με εμπόλεμη σύρραξη, να προχωρά σε παράνομα μνημόνια με άλλες χώρες και να θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, η χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αναλύουν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα και παράλληλα να δεσμεύονται για ακόμα συχνότερες συνεδριάσεις.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα καθημερινά για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, αλλά και τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλος να δίνουν συνεχή ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου για κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς.

Το μήνυμα που εξέπεμψε εντούτοις η χθεσινή συνεδρίαση κάθε άλλο παρά δραματικό ήταν, με την στρατιωτική ηγεσία άλλωστε και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να διαμηνύει προς την πολιτική πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια όπου και όποτε κι αν αυτή εκδηλωθεί. Βεβαίως, κανείς δεν εφησυχάζει και όλοι παραμένουν σε ύψιστη επαγρύπνηση, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί ο διπλωματικός δίαυλος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με το που τελείωσε το ΚΥΣΕΑ απογειώθηκε για το Ανατολικό Αιγαίο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη – αυτοψία σε ακριτικές Μονάδες, δίνοντας κατευθύνσεις και ενισχύοντας το ήδη υψηλότατο ηθικό των στελεχών και των στρατευσίμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο Α/ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί την 96 ΑΔΤΕ στη Χίο ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρίσκεται στη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ, όπου ενδέχεται να έχει τετ α τετ – μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας – με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Οι σχέσεις των δύο υπουργών είναι αρκετά καλές, ωστόσο η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό του επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου», με τον ίδιο να είναι διατεθειμένος να εκφράσει τη δυσφορία του στον Ακάρ πρόσωπο με πρόσωπο. Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα διαπιστωθεί και το κατά πόσο μπορεί να προγραμματιστεί μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος θα δει επίσης τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, αλλά και τους ομολόγους του από Γερμανία και Γαλλία. Χθες, ο κ. Παναγιώτοπουλος είχε συνάντηση και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο εξέθεσε και πάλι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας εξαιτίας των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας.