Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά της Κρήτης

Συνεχής ενημέρωση

Ασταμάτητα βρέχει από χθες κυρίως στη δυτική Κρήτη, με τις ισχυρές καταιγίδες και τους κεραυνούς να εντείνονται τη νύχτα που πέρασε και να συνεχίζονται και το πρωί, ενώ οι άνεμοι πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις. Επειδή τα φαινόμενα θα διαρκέσουν όλη την ημέρα συνιστάται στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε άσκοπη μετακίνηση για τη δική τους προστασία.

Το πρωί άρχισε να χιονίζει στην περιοχή των Ασκύφου με τον δήμαρχο Σφακίων να έχει στείλει από νωρίς 4 μηχανήματα και από τις δυο πλευρές, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο. Χθες το βράδυ το χιόνι “κατέβηκε” και προς Γεράνι Πλατανιά.

Μέχρι στιγμής, η πυροσβεστική υπηρεσία, χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τα ξημερώματα μια οικογένεια από το αυτοκίνητό της που έμεινε στα νερά, ενώ έχει προχωρήσει σε απαντλήσεις υδάτων. Επίσης μετέφερε σε ασφαλές σημείο ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κίσσαμο στο σπίτι των οποίων είχαν μπει νερά.

Στην εθνική οδό Χανίων - Κισσάμου στο ύψος του Ναυστάθμου, λίγη ώρα μετά τις 8.00 το πρωί έπεσε μικρή πέτρα προκαλώντας υλικές ζημιές σε ένα όχημα (φωτο).

Στη λεωφόρο Σούδας ξεπατώθηκε ολόκληρο δέντρο πέφτοντας πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ

Και στο ενετικό λιμάνι υπήρξαν προβλήματα με τον υψηλό κυματισμό, με αποτέλεσμα ένα βαρκάκι να βυθιστεί.

Επίσης λόγω των καιρικών συνθηκών δόθηκε οδηγία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, κατά την κατάδυση του σταυρού στο ενετικό λιμάνι Χανίων στο πλαίσιο του εορτασμού των Θεοφανείων, να μην βουτήξουν κολυμβητές για τη δική τους ασφάλεια. Παρόλα αυτά, υπήρξαν κολυμβητές που έπεσαν στη θάλασσα στο ενετικό λιμάνι Χανίων για να πιάσουν τον σταυρό. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών χρειάστηκε η επέμβαση εθελοντή ναυαγοσώστη για έναν από τους κολυμβητές που κινδύνευσε με υποθερμία

Να σημειωθεί ότι κατά τόπους η πτώση βράχων, πετρών, πτώση κλαδιών και οι μικρές κατολισθήσεις σε όλο το οδικό δίκτυο είναι συνεχής γι΄ αυτό και απαιτείται προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων που δεν είναι απολύτως αναγκαίες. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία της εθνικής οδού τα κύματα βγαίνουν στον δρόμο

Στον δρόμο μετά τον Αλικιανό

Δρόμος Πατελάρι - Αγιά

ΒΟΑΚ στο ύψος Πλατανιά

ΒΟΑΚ στο ύψος του Γερανίου

Στο ύψος των Νωπηγείων

ΒΟΑΚ στο ύψος των Τσικαλαριών

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο με τη συνέχιση των βροχοπτώσεων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας διαίτερα για την Κρήτη υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κατά τόπους προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται. Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές στις οποίες αναμένονται τα μεγαλύτερα πόσα ολικού υετού (βροχή / χιόνι) έως το βράδυ της Δευτέρας 6/1.

Ενδεικτικό των ισχυρών καταιγίδων που πλήττουν τον νομό Χανίων είναι ο χάρτης με τους κεραυνούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων έχουν δοθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων οδηγίες για λήψη έκτακτων μέτρων. Συγκεκριμένα η υπηρεσία έχει θέσει σε ετοιμότητα προσωπικό πλωτά - χερσαία μέσα προς τυχόν παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα πλοία - μικρά σκάφη - άτομα στη θάλασσα. ΛΤΧΧ / ΔΛΤΧ παρακαλούνται για λήψη αναγκαίων μέτρων παρακολούθησης θέσης όλων των παροπλισμένων-εγκαταλελειμμένων-επιβλαβών πλοίων- σκαφών και τις τυχόν δίκες τους ενέργειες. Σύλλογοι και κυβερνήτες σκαφών-ναυτικοί πράκτορες-αλιευτικοί σύλλογοι χανιών - εταιρείες Ρ/Κ λαντζων - ΝΟΧ - ΙΟΧ - ΛΦΣΧ παρακαλούνται όπως αποφύγουν δραστηριοποίηση τους κατά χρόνο ισχύος δελτίου αναγγελίας θυελλωδών ανέμων και για την ετοιμότητα τους.

Αναλυτικά οι άνεμοι που θα πνέουν