Μέρα γιορτής και μνήμης είναι η σημερινή για τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Αφού συμπληρώνονται 74 χρόνια από την ενσωμάτωση των νησιών της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Τα Δωδεκάνησα μάλιστα, είναι η τελευταία περιοχή που έχει ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό, μετά από αγώνες και θυσίες.

Ο εορτασμός της επετείου όμως, λόγω Καθαράς Δευτέρας, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγινε δεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μήνυμα για την επέτειο ενσωμάτωσης Δωδεκανήσων

Σε μήνυμα του για την σημερινή επέτειο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει τα εξής:

«Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην πατρίδα Ελλάδα. Το 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε με την επιστροφή των Δωδεκανήσων σε αυτήν, ψήλωσε με την επέκτασή της μέχρι το Καστελλόριζο και την Στρογγύλη. Η επιστροφή στην πατρίδα μετά από επτά αιώνες σκλαβιάς, χωρίς να χαθεί η γλώσσα, τα έθιμα, η παράδοση, δείχνει το φρόνημα, την εσωτερική δύναμη ενός λαού σφυρηλατημένου από κύματα.

Αυτή την εσωτερική δύναμη, που επιστρατεύουμε κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις για να τις κοιτάμε κατάματα και να μην λυγίζουμε. Οι αγώνες των προγόνων μας είναι παρακαταθήκη και δείκτης πορείας. Σήμερα, μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, στέλνουμε από τα νησιά μας το δικό τους μήνυμα. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ανάκαμψης, της θωράκισης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.

Στην πρώτη γραμμή της Ιστορίας που γράφεται με όρους σεβασμού σε κλασσικές και πανανθρώπινες αξίες. Η νέα αγωνία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνει ξανά επίκαιρο τον διαρκή αγώνα και των νησιών μας για ειρήνη, προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Νησιά που στέκονται όρθια μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις της περιόδου ως φάροι ιστορίας, ανθρωπισμού, πολιτισμού. Χρόνια Πολλά Δωδεκάνησα, Χρόνια Πολλά Ελλάδα».

Σε μήνυμα του επίσης, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης αναφέρει τα εξής:

«Τιμούμε την ημέρα που η Ελλάδα μεγάλωσε! Κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά στους αγώνες και τις θυσίες των Δωδεκανησίων για την ελευθερία! Κρατάμε άσβεστη τη μνήμη των προγόνων μας οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια έβλεπαν πριν από 74 χρόνια, να υψώνεται η γαλανόλευκη στον ιστό της πλατείας του δημαρχείου της Ρόδου. Το όνειρο γενιών και γενιών γινόταν, επιτέλους, πραγματικότητα. Τα Δωδεκάνησα τίναζαν από πάνω τους αιώνες σκλαβιάς και ενώνονταν με τη Μητέρα Ελλάδα.

Αυτό το φωτεινό ιστορικό ορόσημο, για την ιστορία μας και τις ζωές μας, συμπυκνώνει ένα διαχρονικό μήνυμα: Οι Δωδεκανήσιοι ξέρουμε πάντα ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι.

Μεγαλώνουμε την Ελλάδα! Το αποδείξαμε στην ιστορία. Το αποδεικνύουμε στην οικονομία και την κοινωνία, με ένα τουριστικό θαύμα, που συμβάλλει διαχρονικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας. Το επιβεβαιώνουν οι Δωδεκανήσιοι όπου γης, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα προσπάθειας και προόδου, καταξιώνοντας τους Έλληνες και την Ελλάδα σε κάθε σημείο του πλανήτη, που υπάρχει δωδεκανησιακή Ομογένεια».

Διαβάστε επίσης

Καθαρά Δευτέρα: Πώς πήρε το όνομά της – Τα έθιμα και τα εδέσματα της ημέρας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου

Καιρός: Καθαρά Δευτέρα με βροχές και συννεφιά

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

TAGS: