Το εν δυνάμει Κουρδιστάν έχει άμεση σχέση με τα δρώμενα στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο ακόμα και με το Κοσσυφοπέδιο στα δυτικά Βαλκάνια , όπως θα δούμε παρακάτω.

από το https://www.echedoros-a.gr/2021/01/blog-post_280.html διαβάζουμε

Οι συνεχείς απειλές κατά της «Πράσινης Ζώνης» που βρίσκεται στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτη, και όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μελετήσουν επιλογές για τη μετακίνηση των περισσότερων δυνάμεων στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν και επέκταση των στρατιωτικών της βάσεων στην περιοχή.

«Το νέο αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ μπορεί να φιλοξενήσει ορισμένους Αμερικανούς στρατιώτες», ανέφεραν αμερικανικές πηγές.

Το μεγαλύτερο αμερικανικό προξενείο στον κόσμο

Τόνισαν ότι το αμερικανικό προξενικό συγκρότημα στο Ερμπίλ, το οποίο κοστίζει 600 εκατομμύρια δολάρια, και χτίζεται, από το 2018, θα είναι το μεγαλύτερο προξενείο των ΗΠΑ στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την τεράστια πρεσβεία στην Ιορδανία, και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει 2022, με την οικιστική πτέρυγα και πολλές άλλες δομές, μεταξύ των οποίων και μιας μεγάλης έκτασης για να στεγάσει στρατιωτική μονάδα.

Όπως αποκαλύφθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν την ανανέωση ή την επέκταση άλλων στρατιωτικών βάσεων στο Κουρδιστάν, και οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη βάση «Harir», 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ερμπίλ, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το 2003, και μπορεί να χρησιμεύσουν ως μια εκπαιδευτική βάση.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ήταν πρόθυμος να προσελκύσει την αμερικανική παρουσία, της οποίας η συνεργασία με την Peshmerga (περιφερειακές κουρδικές δυνάμεις) οδήγησε σε εισροή στρατιωτικής βοήθειας περίπου 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος ήδη.

Επιπρόσθετα τον περασμένο μήνα, η αμερικανική ιστοσελίδα «Axios» αποκάλυψε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να κλείσει την πρεσβεία της στη Βαγδάτη και να την μεταφέρει στο Ερμπίλ, μετά από πολλές επιθέσεις που έχουν στόχο την Πράσινη Ζώνη της πρωτεύουσας, στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία.

The New Khalij

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

https://www.echedoros-a.gr

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας