Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στην θέση του Αμβροσίου, που παραιτήθηκε.

Εκτός από την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η Ιεραρχία θα προχωρήσει και στην εκλογή δύο ακόμη νέων ιεραρχών στις Μητροπόλεις Φθιώτιδος, μία από τις πιο μεγάλες και νευραλγικές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, και Λήμνου.

Το γεγονός της εκλογής τριών νέων Ιεραρχών και η ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών του Ιερωνύμου και των λοιπών μελών της Ιεραρχίας καθώς και οι σχετικές αλληλεπιδράσεις, μπορεί να επηρεάσει και την εκλογή του αντικαταστάτου του Αμβρόσιου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα Πελοπόννησος

Μια από τις τρεις χηρεύουσες Μητροπόλεις, με επικρατέστερη βέβαια την Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διεκδικεί ο Α΄γραμματέας της Ιεράς Συνόδου,

Ιερώνυμος Κάρμας.

Ο Αρχιμ. Ιερώνυμος είναι Ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, ενώ υπηρετεί την Ιερά Σύνοδο Σύνοδο 19 ολόκληρα χρόνια.

Ο Αρχιμ. Ιερώνυμος είναι γνωστός για τον πράο χαρακτήρα και την εργατικότητα του δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο νέος εκλεγμένος Μητροπολίτης, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δίνει το λεγόμενο «μικρό μήνυμα» ενώπιον των αρχιερέων, με το οποίο αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 ο Αμβρόσιος καταδικάστηκε για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, παρά την πρώτη αθώωσή του Μαρτίου 2018 η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι στο έδρανο των συνηγόρων υπεράσπισης, συμμετείχαν και παρακολουθούσαν τη διαδικασία στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Υποστήριζε επανειλημμένως, μεταξύ άλλων ότι «όσοι είτε βιώνουν την ομοφυλοφιλία είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αποβράσματα της κοινωνίας» ενώ παράλληλα καλούσε τους πιστούς να μη διστάσουν και να… φτύνουν τους ομοφυλόφιλους όπου τους συναντάνε.