Ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός που σχετίζεται με τη **σωματιδιακή φυσική**παρατήρησαν οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή που είναι σχεδιασμένος για να μελετά τη σκοτεινή ύλη. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ερευνητές της XENON Collaboration σημείωσαν ότι εντόπισαν τη ραδιενεργή διάσπαση μιας ουσίας που έχει την ονομασία xenon-124.

To υλικό διέφευγε από τους επιστήμονες για ολόκληρες δεκαετίες. Ο Ίθαν Μπράουν, καθηγητής φυσικής στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενεσέλεαρ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης σχολίασε πως η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν «δύο πρωτόνια σε έναν πυρήνα μετατρέπονται ταυτόχρονα σε νετρόνια με την απορρόφηση δύο ηλεκτρονίων από ένα από τα ατομικά κελύφη και την εκπομπή δύο νετρίνων ηλεκτρονίων».

Η φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με έως 12 άτοκες δόσεις!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

«Δείξαμε ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε τα πιο σπάνια γεγονότα που έχουν καταγραφεί ποτέ», είπε και συμπλήρωσε «το βασικό εύρημα είναι ότι ένα ισότοπο που προηγουμένως θεωρούνταν εντελώς σταθερό έχει αποδειχθεί τώρα ότι διασπάται σε αφάνταστα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ομάδα υπολόγισε ότι ο χρόνος ημιζωής του xenon-124 είναι περίπου 18 εξάξιο δισεκατομμύρια χρόνια - ή 18.000.000.000.000.000.000.000 χρόνια - που είναι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την ηλικία του σύμπαντός μας. Είναι η πιο αργή διαδικασία που μετρήθηκε ποτέ απευθείας, αναφέρει η ομάδα.