Κύριοι,

ΜΕΤΑ από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την πόλη μας στις 15/10/2022 και που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας ,

καταστροφές που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί με αποτέλεσμα η επιχειρηματική δραστηριότητα να μην έχει επανέλθει ακόμα, δόθηκε μια διευκόλυνση σε αυτές τις επιχειρήσεις με την υπ’ αριθ. Α1163/16-11-2022 απόφαση Υπουργείου Οικονομικών που έδινε παράταση μέχρι και τις 18-04-2023 στις προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών ,και ρυθμίσεων μέτρο όμως που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις να εμφανίζουν ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη που αυξάνονται κάθε μήνα με τις ανάλογες προσαυξήσεις που δημιουργούν πλείστα προβλήματα όπως αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας μέχρι το κίνδυνο λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Περαιτέρω παρόλο που έχει βγει η Δ.15/Δ’/116463/5.12.2022απόφαση του Υπουργείου Εργασίας περί αναστολής καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, ούτε αυτή έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα κάθε τέλος του μήνα αυτές οι πληγείσες επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να παραμείνουν όρθιες να έχουν υποχρέωση καταβολής όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους. Και φυσικά καθώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν να έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα μεγάλα ποσά ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργούν πρόβλημα και στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και ακόμα περισσότερο φόβο επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης .

Θεωρούμε απαράδεκτο δυο και τρεις μήνες μετά την έκδοση των αποφάσεων να εξακολουθεί να μην έχει ενημερωθεί το taxisnet και η ΔΟΥ καθώς και το σύστημα του e-ΕΦΚΑ και να εμφανίζουν ως ληξιπρόθεσμες τις οφειλές που έχει παραταθεί η πληρωμή τους βάσει των ανωτέρω αποφάσεων, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα χρέη να τείνουν να γίνουν θηλιά στο λαιμό τους.

Ζητάμε λοιπόν άμεσα να ενημερωθεί το taxisnet το ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ως προς τις ημερομηνίες αναστολής πληρωμών βάσει της ΠΟΛ1163/2022 και της Δ.15/Δ’/116463/5.12.2022 απόφασης και της και την διαγραφή των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί από την 15/10/2022 και έπειτα.

Με τιμή

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Έμπορων Νομού Λασιθίου

oevenlas@gmail.com

Εμπορικός Σύλλογος Σητείας

emporikos*@windowslive.*com

Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας

flisvossitia*@gmail.*com

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου ΣΗΤΕΙΑΣ

*Magelakis**1984@gmail.*com

Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Λασιθίου

nikos@forotexniki.eu

Πηγή : Style 100Fm