Τη μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας και την επιστροφή τους στις σχολικές τάξεις. Ηδη 278 εκπαιδευτικοί έχουν γυρίσει στα σχολεία, αφού η απόσπασή τους σε διοικητικές θέσεις δεν έγινε δεκτή. Αναφερόμενη στη στελέχωση των σχολικών μονάδων και τη μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η κατάλληλη στελέχωση των σχολικών μονάδων απετέλεσε από την πρώτη στιγμή βασική μας προτεραιότητα.

Για τον λόγο αυτό, πέρα από όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δρομολογήθηκαν αμέσως και ολοκληρώνονται βάσει και των τελευταίων καταγεγραμμένων κενών, τέθηκε ως στόχος η μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς.

Και ο στόχος αυτός υλοποιήθηκε στο ακέραιο, καθώς για τη σχολική περίοδο 2019-2020 επετεύχθη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις σε διάφορους φορείς κατά 278 άτομα, σε σύγκριση με τη σχολική περίοδο 2018-2019. Η έναρξη της σχολικού έτους βρίσκει περισσότερους εκπαιδευτικούς στην τάξη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Το πρόβλημα με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς, αλλά και σε άλλες πολιτικές θέσεις, είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν λύθηκε ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χρειάζονται προσλήψεις όλο και περισσότερων αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις οι οποίες προκύπτουν στα σχολεία.