Έρευνα του ΕΟΔΥ και του Πολυτεχνείου Κρήτης για την γαστρεντερίτιδα στα Χανιά

Έρευνα του ΕΟΔΥ και του Πολυτεχνείου Κρήτης για την γαστρεντερίτιδα στα Χανιά

Στο κύμα γαστρεντερίτιδας που έπληξε τα Χανιά τον περασμένο Οκτώριο επανέρχεται ο ΕΟΔΥ, αναζητώντας τα αίτια της διασποράς με τη βοήθεια φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης – Αυξημένες οι τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ευρώπη

Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ζητώντας την αρωγή των πρωταγωνιστών του. Με επιστολή στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλη Ζερβάκη, ζητά την προώθηση ενός ερωτηματολογίου προς φοιτητές, εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό του Πολυτεχνείουπου εκδήλωσαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (κρούσματα) είτε όχι την περίοδο της έξαρσης,με στόχο την ανεύρεση της πιθανής κοινής πηγής μόλυνσης των κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την αποφυγή μελλοντικών περιστατικών.

Το«Ερωτηματολόγιο διερεύνησης έξαρσης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, Χανιά, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2024»,(διαθέσιμο εδώ), αποτελείται από123 ερωτήματααναφορικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας 14 με 17 Οκτωβρίου, τα τρόφιμα και ποτά που καταναλώθηκαν πριν την εκδήλωσή τους, τη συμμετοχή σε κοινωνικά γεγονότα (πάρτι, γάμοι, γιορτές, πανηγύρια κλπ.), τις πηγές, τη χρήση και ποσότητα νερού, τη χρήση πλυντηρίου πιάτων, το είδος αποχετευτικού συστήματος στο σπίτι ή τη φοιτητική εστία κ.α..

«Τα αποτελέσματα της μελέτης θα σας κοινοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των διαθέσιμων δεδομένων. Η πληροφορία που θα συλλεχθεί, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης και είναι απόλυτα εμπιστευτική» εξηγείστην επιστολή τουο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότιπερισσότεροι από 120 κρούσματα καταγράφηκαν στα Χανιά, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, που συνδέθηκαν κυρίως σε διασποράνοροϊού, κύριου παθογόνου πίσω από τις επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας στις προηγμένες χώρες. Μεταδίδεται εύκολα, κυρίως από άτομο σε άτομο και δευτερευόντως μέσω επιμόλυνσης (περιβάλλον, τρόφιμα, νερό). Oι νοροϊοί επιβιώνουν στα τρόφιμα, τους πάγκους και τα σκεύη σερβιρίσματοςγια έως και δύο εβδομάδες.Εκτιμάταιότι προκαλεί σχεδόν15 εκατ.περιπτώσεις διαρροϊκών ασθενειών τον χρόνο στην Ευρώπη.

ΕΞΕ-ΕΠ-7324-2024-Αποστολή-ερωτηματολογίου-για-τη-διερεύνηση-έξαρσης-κρουσμάτων-γαστρεντερίτιδας-στη-ΠΕ-Χανίων-1Λήψη

Πηγή: ygeiamou.gr