Οι αρχές του Νεπάλ έθεσαν σε διαθεσιμότητα τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άρχισαν να διενεργούν έρευνα μετά την **αποφυγή την τελευταία στιγμή της σύγκρουσης δυο αεροσκαφών**που περίμεναν στην ουρά για να προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κατμαντού, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε την Παρασκευή, όταν αεροσκάφος της Air India, που περίμενε σε ύψος 19.000 ποδών (5.800 μέτρων), εξαιτίας της μεγάλης κίνησης προς τον αερολιμένα, ξαφνικά έχασε ύψος και παραλίγο να συγκρουστεί με αεροσκάφος της Nepal Airlines, το οποίο πέταγε σε υψόμετρο 15.000 ποδών (4.572 μέτρων), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαγκάνατ Νιρούλα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 26.03.2023 22:21Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ - Είχε εναντιωθεί στη δικαστική μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που βρίσκονταν σε υπηρεσία εκείνη τη στιγμή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι νεοτέρας», ενώ σχηματίστηκε επιτροπή έρευνας για να εξετάσει τα γεγονότα. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι εστάλη επιστολή στον εποπτικό φορέα των αερομεταφορών της Ινδίας, προκειμένου να διενεργηθεί «έρευνα για πιθανό σφάλμα του πιλότου της Air India».

Η κάθε άλλο παρά επαρκής συντήρηση των αεροσκαφών και η χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας, παρά τις αυστηρές διεθνείς συστάσεις, συνεχίζουν να βαραίνουν τον τομέα των αερομεταφορών της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ, για λόγους ασφαλείας.

Η πιο πρόσφατη αεροπορική τραγωδία στη χώρα των Ιμαλαΐων εκτυλίχθηκε μόλις τον Ιανουάριο, όταν αεροσκάφος της εταιρείας Yeti Airlines συνετρίβη καθώς προσέγγιζε για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο στην Ποχάρα (κεντρικά), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 72 επιβαίνοντες. Επρόκειτο για το χειρότερο δυστύχημα αυτής της φύσης στο Νεπάλ από το 1992.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ