Διαφορετική οπτική για το μετεκλογικό τοπίο από τις ηγεσίες των κομμάτων διατηρούν οι απλοί ψηφοφόροι, καθώς οι προτιμήσεις τους φαίνεται να μην συναντιούνται με τους σχεδιασμούς κορυφής. Μια αποτύπωση, ωστόσο, του κλίματος που επικρατεί στην κομματική βάση των προοδευτικών κομμάτων στη χώρα προσφέρει ο βαθμός αντιπάθειας προς τα κόμματα, τον οποίο επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ, με πρωτεργάτη του τον πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη.

Σε έρευνα της εταιρίας Prorata, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ, προκύπτουν οι «πολιτικές στάσεις και ιδεολογικές τάσεις στην Ελλάδα σήμερα», οι οποίες «δεν αποτελούν απλώς στιγμιαίες καταγραφές απόψεων, αλλά, αντίθετα, διαμορφούμενες στάσεις, οι οποίες μπορούν πλέον, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε κομματικές επιλογές», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΕΝΑ, προσθέτοντας ακόμη πως «το πολιτικοϊδεολογικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτα το πεδίο στο οποίο θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα οι κομματικές αντιπαραθέσεις και θα εκπονηθούν οι επιμέρους κομματικές στρατηγικές».

dimoskopisi_1.jpg

Ισχυρότερο κίνητρο ψήφου η αντιπάθεια

Υπό αυτό το πρίσμα, «σημαντικό, ως ενός σημείου, φαινόμενο, που θα επηρεάσει την προεκλογική συνθήκη, είναι ο βαθμός αντιπάθειας προς τα κόμματα» επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, δεδομένου ότι «στη σύγχρονη εκλογική συμπεριφορά διεθνώς εμφανίζεται το φαινόμενο της «αρνητικής ταύτισης» με κάποιο κόμμα, όπου η αντιπάθεια εμφανίζεται να είναι ισχυρότερο κίνητρο ψήφου απ’ ό,τι η συμπάθεια».

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, παρατηρούμε ότι το 86% των ερωτώμενων δήλωσε ότι υπάρχει ένα κόμμα που αντιπαθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα» τονίζουν οι αναλυτές του ΕΝΑ. Συγκεκριμένα, «από αυτούς, το 35% δήλωσε πως αντιπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το 33% τη ΝΔ, το 9% τους Έλληνες για την Πατρίδα, το 7% το ΚΚΕ, το 4% την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25 και το 2% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ».

Ακόμη πιο καθαρή, αν όχι αγεφύρωτη, είναι η απόσταση που χωρίζει τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, «το 71% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ αντιπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το 81% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αντιπαθεί τη ΝΔ, ενώ το 53% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 10% τη ΝΔ».

Κλείσιμο

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., οι απαντήσεις στην έρευνα αποκτούν μια επιπρόσθετη διάσταση, αφού διακηρυγμένος εκλογικός στόχος για την Κουμουνδούρου αποτελεί η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή αυτή της απλής αναλογικής, με ευκταία τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και άλλων προοδευτικών δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα, τη στιγμή, ωστόσο, που περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την αντιπάθειά τους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας ανοιχτά για τις προτιμήσεις τους στην παρούσα έρευνα.

Λιγότερο αντιπαθητική η ΝΔ

Επιπλέον, βαθύτερο ενδιαφέρον αποκτούν τα παραπάνω δημοσκοπικά ευρήματα και για το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένο ότι για την εκλογική τους βάση η Νέα Δημοκρατία φαντάζει αντιπαθητική μόνο σε ποσοστό 10%, στοιχείο που αποτυπώνει σε έναν βαθμό το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που επιθυμούν οι ψηφοφόροι της από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Εύβοια: Ο «βιός και η πολιτεία» του ψαροντουφεκά που συνελήφθη στα Λιχαδονήσια

Μάγκυ Χαραλαμπίδου: Η throwback φωτογραφία με τον Alice Cooper

Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr