Γήρανση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός του ευρωπαϊκού… ψηφιακού χάρτη διαπιστώνουν έρευνες του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. η μέση ηλικίας του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας αυξάνεται κατά δυο χρόνια ανά 10ετία. Σήμερα κυμαίνεται στα 44 έτη, ενώ πριν 10 χρόνια είχε μετρηθεί στα 42 έτη. Ο ρυθμός μάλιστα της αύξησης από το 1989 και μετά παραμένει σταθερός, γεγονός που δείχνει πως στην ελληνική αγορά εργασίας θα απασχολούνται ολοένα και μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι.

Η αύξηση αυτή δεν είναι ασύνδετη από την γενικότερη αύξηση της μέσης ηλικίας του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη χώρα μας η μέση ηλικία του συνολικού πληθυσμού ήταν τα 40 έτη, ενώ το 2018 είχε φτάσει ήδη στα 43,7 έτη. Δηλαδή ο ελληνικός πληθυσμός γέρασε στα τελευταία 18 χρόνια σχεδόν κατά 4 έτη.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν εν όψει του δεύτερου πανελλήνιου συνεδρίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που θα πραγματοποιήσει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. στις 18 και 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Δρ. Αντώνη Ταργουτζίδη, συντονιστή παραρτημάτων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. αναφορικά με τον δείκτη της «ψηφιακής ωρίμανσης».

Ειδικότερα η χώρα μας κατατάσσεται στην 26η θέση στην Ευρώπη των 28. Ουραγός όμως αποδεικνύεται η χώρα μας και στην διείσδυση της τηλεργασίας με ποσοστό μόλις 9% (δεύτερη από το τέλος μετά την Ιταλία), όταν χώρες όπως η Δανία καταγράφουν διείσδυση της τηλεργασίας σε ποσοστά 37%.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση της Ε.Ε. όσον αφορά στο βαθμό τεχνολογικών επενδύσεων και τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά πολύ χαμηλότερα όσον αφορά στην διείσδυση της ρομποτικής.

Ο κ. Ταργουτζίδης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του λεγόμενου «burn out» των εργαζομένων λόγω υπερεντατικοποίησης της εργασίας. Ο βαθμός εξόντωσης των ελλήνων εργαζομένων – με στοιχεία 2017 – βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., Ρένα Μπαρδάνη, στάθηκε ιδιαίτερα στην έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο για την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων στους χώρους κατοικίας. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.600 άτομα και εξετάστηκε πλήθος παραμέτρων που αφορούν στην ευαισθητοποίηση και την προετοιμασία του κοινού για έκτακτες καταστάσεις κινδύνου. Ενδεικτικά, είναι χαρακτηριστικό, ότι λιγότεροι από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν στο σπίτι τους πυροσβεστήρα.

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18-19 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν στοιχεία για την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών αυτοματισμού όπως επίσης και για τις νέες συνθήκες εργασίας, τις νέες μορφές εργασιακών σχέσεων και τους νέους αναδυόμενους κινδύνους.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας, τόσο ευκαιρίες όσο και απειλές για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, ανέφερε ο κ. Ταργουτζίδης. Παρότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν ήδη αλλαγές στον τρόπο εργασίας (π.χ. εργασία με οθόνη), οι αλλαγές αυτές εντατικοποιούνται αυξάνοντας το νοητικό φόρτο.

Ιδιαίτερα σημαντική πτυχή, όμως, είναι η ψηφιοποίηση της εργασίας και η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας. Η διεπαφή ανθρώπου – μηχανής (Human-Machine Interface) γίνεται όλο και πιο σύνθετη και αποτελεί ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος.

Όμως, οι τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργούν και σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση, τόσο των παραδοσιακών όσο και των πρωτοεμφανιζόμενων κινδύνων. Παραδείγματα αποτελούν η μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κινδύνους μέσω του εξ αποστάσεως ελέγχου, αφού δεν απαιτείται η παρουσία τους σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς και η ανάπτυξη «έξυπνων» Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα οποία συνδυάζουν την προστασία και την άνεση του εργαζομένου.

Μεταξύ των εργασιών που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο περιλαμβάνεται και έρευνα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με μελέτες περίπτωσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες αυτοματισμού. Θα συζητηθούν οι καλές πρακτικές, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Επίσης, θα παρουσιαστεί ειδικό μέσο εκπαίδευσης που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία –εικονική πραγματικότητα (VR)- και στόχο έχει την ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της κουλτούρας πρόληψης σε όλους.

Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., ως ο φορέας των κοινωνικών εταίρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία αναπτύσσει δράσεις στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της εκπαίδευσης, της τεκμηρίωσης / πληροφόρησης, προάγει την κουλτούρα της πρόληψης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

«Τα τελευταία χρόνια εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας με στόχο την ταχύτερη και ποιοτική ανταπόκριση στα αιτήματα που δεχόμαστε αλλά και στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων εργαλείων», τόνισε η κα Μπαρδάνη. «Έχοντας βελτιώσει την εσωτερική οργάνωση, αναπτύσσουμε εξωστρέφεια και προγραμματίζουμε καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες». Η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί την απαγκίστρωση από παρωχημένες απόψεις και ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταλήγει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε..