Έργα πνοής βρίσκονται στο σχεδιασμό του ΟΑΚ για το Ρέθυμνο τα οποία ήδη μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και αναμένεται να δώσουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές στο Νομό με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνολική αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών, τον ΒΟΑΚ αλλά και νέο σχεδιασμό έργων για τα επόμενα χρόνια.

Μετά τη θετική εξέλιξη της Πέμπτης και την υπογραφή της σύμβασης για επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης η συνολική αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών, μπαίνει σε προτεραιότητα με σημαντικά οφέλη για το Ρέθυμνο τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, με την συμμετοχή – μέσω τηλεδιάσκεψης – του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Α.Κ. κ. Άρη Παπαδογιάννη, υπεγράφη το έργο “Αξιοποίηση Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Επέκταση Κεντρικού Αγωγού Άρδευσης”. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.242.481,88 ευρώ με ΦΠΑ το οποίο είναι ενταγμένο ως 1ο βασικό υποέργο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η εργολαβία που συμβασιοποιήθηκε περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, μεταφοράς του νερού, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό το σύνολο του έργου «Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου», όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί μόνο την αρχή, αφού όπως τόνισε τα επόμενα χρόνια μέσα από τις νέες συνεργασίες και το σχεδιασμό “η καρδιά του ΟΑΚ θα χτυπά στο Ρέθυμνο τα επόμενα χρόνια”.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, σημαντικές είναι οι συνεργασίες που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο αλλά και τις αθλητικές υποδομές του Ρεθύμνου ενώ τόνισε πως στις βασικές προτεραιότητες του ΟΑΚ περιλαμβάνεται και το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης για το οποίο αναμένονται όπως τόνισε το επόμενο διάστημα οι επίσημες ανακοινώσεις εκτιμώντας πως οι διαδικασίες θα γίνουν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το έργο επέκτασης του κεντρικού αγωγού άρδευσης στο Φράγμα Ποταμών, ο κος Παπαδογιάννης επεσήμανε πως “είναι μια καλή είδηση και μια μεγάλη στιγμή για το Ρέθυμνο όπως είπε και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για το μεγάλο ενδιαφέρον, την στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο και ο ίδιος ο Υφυπουργός το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για το Ρέθυμνο. Η υπογραφή αυτή της σύμβασης αφορά την επέκταση αυτού του αγωγού, την ολοκλήρωση δηλαδή του σχεδιασμού που αφορά την άρδευση για 24 χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο του Ρεθύμνου. Είναι ένα πάρα πολύ καλό και μεγάλο έργο και είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι ότι μέσα σε αυτή τη συγκυρία και τη δυσκολία μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες να υπογράψουμε τη σύμβαση αυτή και να είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε τον εργολάβο για να ξεκινήσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο και το φράγμα ποταμών θα καταστεί πλήρως λειτουργικό στο σύνολό του, όπως δηλαδή αρχικά είχε σχεδιαστεί ”.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και τόνισε πως ήδη ο ΟΑΚ βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Πρυτανεία, προκειμένου να μπουν σε τροχιά σημαντικά έργα που δρομολογούνται στο Ρέθυμνο. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη, όπως εξήγησε ο κος Παπαδογιάννης και σημαντικές προτάσεις που αφορούν έργα αθλητικών υποδομών στο Ρέθυμνο.

ΠΡΟΧΩΡΟYΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣIΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ

Όπως εξήγησε ο κος Παπαδογιάννης αναφερόμενος στο έργο του ΒΟΑΚ, το οποίο διεκδικεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης: “παρά τις δύσκολες συνθήκες σε ότι έχει να κάνει με την οριστική χάραξη του δρόμου, τα πράγματα προχωρούν. Είχε έρθει και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου στο θέμα των συγκοινωνιών, έγινε αυτοψία σε σημαντικά έργα που θα υλοποιήσει ο ΟΑΚ και συζητήσαμε εκτενώς το θέμα του ΒΟΑΚ. Ήδη χθες ανακοινώθηκε η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει η Ελλάδα να απορροφήσει χρήματα από το ταμείο αυτό. Η πεποίθηση που έχουμε μετά την ενημέρωση που είχαμε, είναι ότι ο ΒΟΑΚ θα προχωρήσει στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί”

Ο ΟΑΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ”

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΟΑΚ, ο κος Παπαδογιάννης έκανε λόγο για “ολική επιστροφή” ένα στοίχημα που ο ΟΑΚ κατάφερε να κερδίσει και βαδίζει πλέον με αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος τόνισε: “εμείς σαν οργανισμός μέσα από τη δουλειά που κάνουμε έχουμε κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ολικής επιστροφής μας, διότι στην πράξη έχουμε τη στήριξη του αρμόδιου υπουργείου που μας εποπτεύει του Υπουργείου Υποδομών, του ίδιου του Υφυπουργού του κου Κεφαλογιάννη, ο οποίος προσπάθησε πάρα πολύ και πίεσε πολύ για το έργο της επέκτασης του αγωγού άρδευσης. Ο ΟΑΚ είναι αυτή την ώρα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη. Ο οργανισμός πέρασε και από την φάση της αποδόμησης και της προσπάθειας απαξίωσής του και αυτό είναι αληθές, διότι δημιουργήθηκε απέναντι στον οργανισμό αυτή η ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων αποσπώντας από τον οργανισμό άξια τεχνικά στελέχη. Επιπλέον, αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τον οργανισμό. Πλέον επέστρεψαν αρμοδιότητες σε εμάς, καταργήθηκε η ΕΥΔΕ και φαίνεται ότι μέσα από μια καλή συνεργασία με τα στελέχη της κυβέρνησης ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί σαν μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα επόμενα χρόνια στην περιοχή του Ρεθύμνου θα εκτελούνται σημαντικά έργα και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη συνεργασία με τα στελέχη του ΔΣ του ΟΑΚ, μεταξύ των οποίων και τους Ρεθυμνιώτες καθώς και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης Θοδωρή Νίνο. “Έχουμε άξια στελέχη που δουλεύουν εκεί στο Ρέθυμνο και όλα αυτά δημιουργούν τα καλά αποτελέσματα”.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, υπογραμμίζοντας πως κοινή συνισταμένη είναι ότι “ δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνονται πόροι που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη στο νησί μας και αυτό επιτυγχάνεται το να διεκδικείς, να απορροφήσεις κονδύλια μόνο μέσα από συνεργασία. Ήδη έχει αλλάξει το κλίμα και η προοπτική σε όλη την Κρήτη σε ότι αφορά την ύπαρξη, τη λειτουργία και τις δυνατότητες του οργανισμού, αυτό το βιώνουμε, το εισπράττουμε και είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους φορείς, όλους τους Δήμους, την Περιφέρεια και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα”.

Έργα 1 δις ευρώ για την Κρήτη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κος Παπαδογιάννης πρόσφατα κατατέθηκε και φάκελος προς το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνει σημαντικά έργα για την Ανατολική Κρήτη ύψους 1 δις ευρώ. ¨Όπως ανέφερε: “αφορά πολύ σημαντικά έργα που προτείνονται να υλοποιηθούν στην Ανατολική Κρήτη, ιδιαίτερα στο Λασίθι, έργα τα οποία είναι ώριμα, πολύ προχωρημένες οι μελέτες και μην ξεχνάμε ότι ο δρόμος που συνδέει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο στα Χανιά, και με το λιμάνι της Σούδας χαρακτηρίστηκε έργο εθνικού επιπέδου και με απόφαση του ίδιου του Υπουργού του κου Καραμανλή να είναι επιβλέπουσα υπηρεσία ο Οργανισμός ανάπτυξης Κρήτης. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στον Οργανισμό, και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί”

Σύντομα η αποκατάσταση της ζημιάς στον αγωγό στο Φράγμα Ποταμών

Σύντομα αναμένεται να αποκατασταθεί η ζημιά στον κεντρικό αγωγό του Φράγματος των Ποταμών, μετά τις βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε διακοπή της τροφοδοσίας της άρδευσης.

Όπως τόνισε ο κος Παπαδογιάννης ήδη υπήρξε άμεση μέριμνα στις πρώτες παρεμβάσεις που έγιναν και έχουν παραγγελθεί τα ανταλλακτικά για την πλήρη αποκατάστασή του, διαβεβαιώνοντας πως “ τις επόμενες ημέρες θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά και να δώσουμε νερό από το φράγμα”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις πλημμύρες που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα και το Ρέθυμνο τονίζοντας πως το Φράγμα Ποταμών λειτούργησε θετικά στην ανάσχεση της πλημμύρας και επεσήμανε πως :“Στο Ρέθυμνο δυστυχώς κάποια πράγματα δεν εκτιμήθηκαν σωστά, δεν αναλύθηκαν σωστά.. Είπαν κάποιοι που θα έρεπε να γνωρίζουν καλά ότι το Φράγμα Ποταμών λειτούργησε αρνητικά στα πλημμυρικά φαινόμενα. Το Φράγμα Ποταμών με το να υπερχειλίσει λειτούργησε ως ανάσχεση της τεράστιας πλημμυρικής ροής που εισέρρεαν στον ταμιευτήρα. Αυτό δεν έγινε κατανοητό από αρκετούς που θεώρησαν ότι πλημμύρισαν στις εκβολές του χειμάρρου στον Πλατανιά εξαιτίας του Φράγματος άσχετα αν οι ζημιές ήταν πολλαπλάσιες σε περιοχές του Ρεθύμνου όπως και στην Πηγή, το Άδελε και την περιοχή του Αρκαδίου που βρίσκονται σε μια υδρολογική λεκάνη άσχετη όμως με το Φράγμα και με ρέματα πολύ μικρότερα από τον Πλατανιά. Το Φράγμα λειτούργησε πολύ θετικά, σαν ανάσχεση σε όλο αυτό το πλημμυρικό φαινόμενο”.

goodnet.gr