Παρέμβαση σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε μονάδες ανακύκλωσης στη Δυτική Αττική, όπως και συνολικά ανά την Ελλάδα, καθώς και από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Θάλαμος αερίων η Δυτική Αθήνα

Όπως επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ, σε «14 πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης και χωματερές έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 20 μήνες στην Ελλάδα. Οι περιοχές της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, όπως κι άλλες περιοχές, έχουν εξελιχθεί σε «θάλαμο αερίων» εισπνοής από εκατομμύρια ανθρώπους επικίνδυνων ρυπογόνων τοξικών ουσιών. Ανάλογη επιβάρυνση έχει προκύψει κι από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο Global MFG στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής, όπου οι κάτοικοι της Αττικής ήρθαν αντιμέτωποι για μία ακόμη φορά με τον κίνδυνο της επιβάρυνσης της υγείας τους εξαιτίας των βλαβερών ουσιών που εκλύονται από την καύση των πλαστικών».

«Πρόκειται για συρροή ατυχημάτων που συμβαίνουν μέσα σε αστικό ιστό, αφορούν κατά βάση υποβαθμισμένες περιοχές που διαμένουν εργατικά λαϊκά στρώματα και φέρνουν στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πρόληψη τέτοιων συμβάντων, αλλά και την ουσιαστική εκτίμηση των επιπτώσεων στους κατοίκους και τους εργαζόμενους» σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένα

Επισημαίνει ότι «τέτοια συμβάντα ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένα μπορούν να χαρακτηριστούν», προσθέτοντας ότι «αυξάνονται συνεχώς οι λαϊκές διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις για τις επικίνδυνες βιομηχανίες που λειτουργούν στους αστικούς ιστούς (πχ ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, εργοστάσιο καύσης ΑΓΕΤ Βόλου, «καζάνια του θανάτου», «Oil One» στη Δραπετσώνα). Μάλιστα η Επιτροπή, σε απαντήσεις της σε σχετικές ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, δικαιολογεί και στηρίζει τη λειτουργία τους».

Η ΕΟ του ΚΚΕ εγκαλεί τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις διαχρονικές τους ευθύνες για την όλη κατάσταση, καθώς και την ΕΕ για την πολιτική της στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της πρόληψης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τα εξής ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Κομισιόν;

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ότι η πολιτική της οδηγεί σε:

«-απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων από την ευθύνη της ολοκληρωμένης πρόληψης και προστασίας εργαζομένων και κατοίκων από μεγάλα ατυχήματα, βάσει της έννοιας-λάστιχο της «αποδεκτής επικινδυνότητας» και απουσίας συστηματικών ελέγχων της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους;

-συνέχιση, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, της λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων, ΧΥΤΑ, μονάδων ανακύκλωσης με επικίνδυνες ουσίες μέσα σε αστικούς ιστούς, θέτοντας τη ζωή των πολιτών της σε συνεχή κίνδυνο για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ενημέρωση;

-στην κατεπείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας σε αστικές περιοχές για εργαζόμενους, κατοίκους και περιβάλλον και για ουσιαστική πρόληψη αυτών των κινδύνων;».