Σε ομιλία του με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του εορτασμού της 100ης Επετείου της «Νίκης του Σαγγαρίου» εναντίον του ελληνικού στρατού στις 13 Σεπτεμβρίου 1921 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η νίκη του Σαγγαρίου είναι ένα από τα σημεία καμπής της χιλιετούς ύπαρξής μας στην Ανατολία. Με αυτή τη νίκη στην πιο κρίσιμη φάση του εθνικού αγώνα, η επίθεση των εχθρών, που απειλούσαν την πρωτεύουσά μας, αποτράπηκε. Ο ηρωικός μας στρατός έδωσε τα καλά νέα της μεγάλης επίθεσης εδώ λέγοντας ‘σταμάτα’ στον εχθρό. Οι ήρωές μας που ενέπνευσαν τον εθνικό μας ύμνο χάραξαν τα ονόματά τους στην ιστορία με το θάρρος και το αίμα τους.

Η νίκη του Σαγγαρίου είναι μία από τις ένδοξες νίκες μας, όπως και η κατάκτηση της Προύσας, της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης, όπως και η μάχη του Μαντζικέρτ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες θυσίες για να κερδίσουμε στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, διηγούμενοι την ιστορία αυτής της νίκης, που είναι σχεδόν το τελευταίο προπύργιο του εθνικού μας αγώνα, από γενιά σε γενιά.

ΚΟΣΜΟΣ 13.09.2021 12:55Ακάρ: Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία στη Μέση Ανατολή Ακάρ: Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία στη Μέση Ανατολή

Αυτός ο σκληρός αγώνας, με την επιβολή των Σεβρών από τη μία πλευρά και του Εθνικού Συμφώνου από την άλλη, κατέληξε στη Συνθήκη της Λωζάνης. Το τουρκικό έθνος έκανε μια νέα αρχή με τη δημοκρατία που εγκαθίδρυσε, με τον αγώνα του με νύχια και με δόντια. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έφτασε στο κατώφλι των 100 χρόνων της παρά τις επιθέσεις που έχουμε υποστεί. Παρά τη ζημιά που προκάλεσαν τα πραξικοπήματα, με τη μετάβαση σε μια πολυκομματική πολιτική ζωή το έθνος μας επέδειξε μια επίμονη στάση για τη δημοκρατία.

Οι στόχοι μας, με βάση το 2023, την 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας, αποτελούν αντίσταση ενάντια στα παγκόσμια σενάρια. Με τον ιδρώτα μας και μερικές φορές με το αίμα μας, κάναμε τους άλλους να δεχτούν ότι είμαστε μια χώρα που φροντίζει για το μέλλον της. Επιδεικνύοντας αυτή τη βούληση, κάναμε την πιο φιλόδοξη και γενναία αλλαγή στην ιστορία της Δημοκρατίας. Πετύχαμε να ανοίξουμε ξανά τον ορίζοντα του πολιτισμού μας, ο οποίος ήταν υπό πολιορκία εδώ και αιώνες. Έτσι, φτάσαμε σε ένα επίπεδο όπου η χώρα μας είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ενέργειά της στο υψηλότερο επίπεδο αντί να σπαταλά το χρόνο και την ενέργειά της για εσωτερικούς αγώνες.

Δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι ούτε η κηδεμονία, ούτε οι τρομοκρατικές οργανώσεις ούτε τα πραξικοπήματα μπορούν να εναντιωθούν στη δύναμη της εθνικής βούλησης. Δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο τόσο εύκολα. Παρασυρθήκαμε και παρενοχληθήκαμε από άλλες πλευρές, προκειμένου να μας αποσπάσουν την προσοχή μας από τους στόχους μας. Αυτά τα ξεπεράσαμε με την υποστήριξη του έθνους μας και φτάσαμε εκεί που είμαστε σήμερα.

Κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου, πολιτικού και οικονομικού συστήματος, ως Τουρκία, στρεφόμαστε πάντα προς το μέλλον και καθορίζουμε μόνοι μας την κατεύθυνση μας. Αναμφίβολα, το αποκορύφωμα αυτών των βημάτων είναι η 100η επέτειος από την ίδρυση της Δημοκρατίας μας, για την οποία θα είμαστε έτοιμοι στις 29 Οκτωβρίου 2023 χωρίς καμία ανησυχία.

Υπάρχουν χώρες που δεν αντέχουν ούτε μία από τις επιθέσεις που έχει υποστεί η Τουρκία. Όλες οι έκτακτες καταστάσεις που βιώθηκαν την τελευταία περίοδο, από επιδημίες έως φυσικές καταστροφές, κατέστησαν αυτή την εικόνα ακόμη πιο εμφανή. Είμαστε όρθιοι χάρη στη δύναμη χιλιάδων ετών κρατικής παράδοσης πίσω μας. Τώρα είμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη ελπίδα.

Ως Λαϊκή Συμμαχία, βαδίζουμε προς το μέλλον μας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Το κυριότερο για εμάς είναι η βούληση του έθνους μας**. Ένα έθνος, μια πατρίδα, ένα κράτος και μία σημαία.** Όπως κάθε νίκη που κερδίσαμε από το Μαντζικέρτ και έπειτα, ξέρουμε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Θα είμαστε ένα, θα είμαστε μεγάλοι, θα είμαστε ζωντανοί, θα είμαστε αδέλφια, θα είμαστε όλοι μαζί Τουρκία».

Όλες οι ειδήσεις

«Μποναμάς» 900 ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» του χρέους - Παραδείγματα

Nέα μέτρα: Τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ, mall και εμπορικά κέντρα

Νέα οικονομικά μέτρα για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή