Ελλάδα Τουρκία ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Κυριάκος Μητσοτάκης

Ερντογάν Με 9 υπουργούς και συνοδεία 300 ατόμων θα έρθει στην Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Star, τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύσουν o Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Τουρισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Περιβάλλοντος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια αποστολή σχεδόν 300 ατόμων, διότι θα έρθουν και συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου, δημοσιογράφοι και σωματοφύλακες. Για την αποστολή θα χρειαστούν δύο αεροπλάνα: Ένα για τον Ερντογάν και την Προεδρική συνοδεία κι ένα για την υπόλοιπη αποστολή.

Το ΥΠΕΞ περιμένει από την Τουρκία το τελικό πλάνο για να καταλήξει στο σχετικό εθιμοτυπικό. Αρμόδιες πηγές λένε, ότι θα έρθει στην Αθήνα αυθημερόν. Προς το παρόν δεν προβλέπεται διανυκτέρευση.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1 υπάρχουν σκέψεις ο Τούρκος Πρόεδρος να μεταβεί στη Θράκη την επομένη της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Μακάρι να είναι επωφελής για τη χώρα μας»

«Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυποπυργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Σε δήλωση προχώρησε η Τουρκική Προεδρία:

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών: συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου· Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα. Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη».