Ερώτηση Σέβης Βολουδάκη για την πιθανότητα κατάργησης των κοινωφελών μη κερδοσκοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

Ερώτηση Σέβης Βολουδάκη για την πιθανότητα κατάργησης των κοινωφελών μη κερδοσκοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη κατέθεσε σήμερα ερώτηση στους υπουργούς Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την πιθανότητα κατάργησης των κοινωφελών μη κερδοσκοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Χανίων και την ανάθεση του αρδευτικού έργου σε εταιρεία Α.Ε.

Η βουλευτής ανέφερε πως οι Τ.Ο.Ε.Β του νομού Χανίων έχοντας συμμετάσχει σε σχετικές συζητήσεις για την πιθανότητα επέκτασης των ρυθμίσεων αυτών και σε άλλες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με την αντίστοιχη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης Α.Ε..

Επισημαίνουν μάλιστα πως με τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, θα απολεσθεί ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ΤΟΕΒ, ενώ με τη διάλυση και την παράδοση του αρδευτικού έργου, των υποδομών (αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, δίκτυα) αξίας εκατομμυρίων, παραγνωρίζεται το γεγονός ότι επί δεκαετίες η συντήρηση ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία τους χρηματοδοτείται από τα μέλη-παραγωγούς.

Η βουλευτής τόνισε ότι οι διοικήσεις των Τ.Ο.Ε.Β. έχουν τιμητικό τίτλο και όλα τα έξοδα τους πληρώνονται με εισφορές των αγροτών-μελών τους, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπρόσθετα, έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία, η οποία σε συνδυασμό με την εντοπιότητα την γνώση της μορφολογίας και ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής, στην οποία δραστηριοποιούνται, έχουν οδηγήσει στην άμεση διαχείριση και την αποτελεσματική επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.

Η κ. Βολουδάκη στην ερώτησή της ζήτησε την πρόβλεψη του Υπουργείου για τους Τ.Ο.Ε.Β. της Π.Ε. Χανίων, οι οποίοι αποτελούν υπόδειγμα λειτουργίας αρδευτικών συνεταιρισμών ως προς την οικονομική διαχείριση των λιγοστών πόρων τους, καθώς είναι όλοι βιώσιμοι, δεν έχουν αρρύθμιστα χρέη και είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κλιματικής κρίσης, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές άρδευσης και σχεδιάζοντας την αρδευτική τους πολιτική, με φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση και με γνώμονα την οικονομίαύδατος.