Έρχεται εν μέσω αντιδράσεων το δίκτυο 5G! Η κυβέρνηση θα χορηγήσει άδειες, παρά τις ενστάσεις από επιστήμονες

5G.png

Με τα… χίλια θέλει η κυβέρνηση -όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ- να τρέξει το υπεργρήγορο ίντερνετ στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό η πρώτη κίνηση του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, όπως διεμήνυσε χθες, θα αφορά την επιτάχυνση της αδειοδότησης κεραιών ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα στην εποχή του 5G.

Ωστόσο, τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο αθώα όσο τουλάχιστον η ιστορία με το δωρεάν WiFi που έταζε ο Αντώνης Σαμαράς για να διασωθεί πολιτικά. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, με αρκετές χώρες να είναι πολύ επιφυλακτικές στην εισαγωγή της. Δεκάδες επιστήμονες διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα καθώς και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το 5G και τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα δεχτούν οι χρήστες και γενικότερα ο πληθυσμός.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των τεχνολογιών, αλλά και τη συμβολή τους σε πλήθος ασθενειών. Από την άλλη, οι λομπίστες εταιριών βλέπουν πολύ χρήμα και κάνουν ό,τι μπορούν να την εφαρμόσουν παντού στον κόσμο.

Ηδη ομάδα περισσότερων από 240 επιστημόνων και γιατρών από 40 χώρες έχει απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως, από επιστήμονες, όμως, ανεξάρτητους από τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών.

Οι επιστήμονες προτείνουν στην Ε.Ε. να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία των εγκύων και των παιδιών. Στην Ελλάδα το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα δικτύου 5G έτρεξε επί υπουργίας Νίκου Παππά, χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή συζήτηση. Επειδή, όμως, η δημόσια υγεία προέχει από τα κέρδη των εταιριών, καλό είναι η παρούσα κυβέρνηση να αρχίσει έναν σοβαρό διάλογο επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος προτού να είναι αργά.


ΠΗΓΗ