Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο αυτοματισμός θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία 12 εκατ. νέων θέσεων εργασίας σε καθαρό επίπεδο, καθώς τα ρομπότ θα καταργήσουν 85 εκατ. δουλειές αλλά θα δημιουργήσουν 97 εκατ. νέες.

Πόσο απειλούνται οι δουλειές στην Ελλάδα από τις μηχανές.

Το 65% των παιδιών που ξεκινούν το σχολείο σήμερα θα απασχολούνται σε δουλειές που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα, ενώ νέες κατηγορίες επαγγελμάτων θα δημιουργηθούν σε κλάδους όπως η υγεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η νέα κινητικότητα καθώς και σε τεχνολογίες που σήμερα θεωρούνται ριζοσπαστικές. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα είμαστε πιο παραγωγικοί και θα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, εάν τα ρομπότ μπορέσουν να μας απαλλάξουν από βαρετές, ανούσιες εργασίες της καθημερινότητας, σημειώνει η Bank of America.

Πιθανή καθαρή μεταβολή στις θέσεις εργασίας (%) έως το 2030, στο μέτριο σενάριο αυτοματισμού.

Έτσι, η δεκαετία που βρίσκεται μπροστά μας αναμένεται να φέρει πρωτοφανείς αλλαγές στον κόσμο της εργασίας, καθώς η τεχνολογία θα αλλάζει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα. Πρώτα από όλα, 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι ίσως να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030, μετά τον κορωνοϊό. Η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και βιομηχανικών ρομπότ είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 50% έως το 2023. Την ίδια στιγμή, η λεγόμενη gig οικονομία δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης, με την BofA να προβλέπει όμως ότι οι εταιρείες θα εστιάζουν περισσότερο σε στοιχεία όπως η ευέλικτη εργασία, οι παροχές υγείας, οι γονικές άδειες, η φύλαξη παιδιών κτλ.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι δουλειές του «ροζ κολάρου», του «πράσινου κολάρου» και του «νέου κολάρου» θα έρθουν να προστεθούν σε εκείνες του λευκού και του μπλε κολάρου. Ως ροζ κολάρο θα καθιερωθούν τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την οικονομία της φροντίδας, όπως γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, δάσκαλοι κτλ. Στο πράσινο κολάρο περιλαμβάνονται οι δουλειές που έχουν σχέση με την καθαρή ενέργεια. Και στο νέο κολάρο εντάσσονται όσοι δουλεύουν στην τεχνολογία, το cyber και το coding.

Τι δουλειές θα κάνουν τα δισέγγονά μας;

Αφού το 65% των δουλειών που θα κάνουν τα σημερινά «πρωτάκια» δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα, η Bank of America επιχείρησε να προβλέψει μερικά από τα επαγγέλματα του μέλλοντος:

Πηγή: moneyreview.gr

id-ont.org