Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), για την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΣΔΟΓΕ μιλά για «γερμανικό Δούρειο Ίππο» και απόφαση εν κρυπτώ του Δημάρχου, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση και χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που το 2016 είχε ψηφίσει την παραχώρηση της Βίλας στον Δημοτικό Οργανισμό Μουσικής και Χορού. Η Βίλα, εξαιτίας του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ύφους της τέθηκε υπό την προστασία του ΥΠΠΟ και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πέρασε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με ευθύνη του οποίου, το κτίριο αποκαταστάθηκε και ανακαινίστηκε, όπως και ο περιβάλλων χώρος, και αξιοποιείται ως χώρος πολιτισμού.

Σύμφωνα με το ΕΣΔΟΓΕ, το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» και η δράση του αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ΟΔΓ για ψευδεπίγραφη «συμφιλίωση» των λαών την ίδια ώρα που επιχειρεί το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και συκοφαντεί την Εθνική Αντίσταση για ως υπεύθυνη για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου το ΕΣΔΟΓΕ θεωρεί προκλητική την συγκεκριμένη ενέργεια του δημάρχου και για τον λόγο ότι πρόκειται για τον πιο μαρτυρικό Δήμο της Ελλάδας (εξολόθρευση της εβραϊκής κοινότητας, κλπ) όπου ιδρύθηκε η πρώτη Αντιστασιακή οργάνωση «Ελευθερία».

Το Συμβούλιο ζητά από τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης να ανακαλέσει αμέσως την «εθνικά επιζήμια» απόφασή του ώστε η βίλα Πετρίδη « να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση του λαού της Θεσσαλονίκης, μακριά από την αρνητική επιρροή και τη χειραγώγηση από δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως υποτελή».

Σημειώνεται πως το ΕΣΔΟΓΕ επαναλαμβάνει πως τιμά τον γερμανικό λαό τιμούμε και θεωρεί τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών «ως γέφυρα κοινής πάλης, δημοκρατικής και αντιφασιστικής». Εκφράζει ευγνωμοσύνη «προς τους πολυάριθμους Γερμανούς δημοκράτες – αντιφασίστες και τις συλλογικότητες, που μετέχουν ενεργά στον κοινό μας αγώνα για την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης. Την ίδια ώρα όμως δηλώνει: «Κάνουμε όμως σε όλους σαφές ότι η πραγματική φιλία των δύο Λαών στηρίζεται μόνο στα στέρεα θεμέλια της Αλήθειας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης! Με ενότητα, σθένος κι αποφασιστικότητα αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια της Ο.Δ.Γ. να ξαναγράψει την Ιστορία σύμφωνα με τα συμφέροντά της και να αποφύγει την εκπλήρωση των απαράγραπτων και θεμελιωμένων στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεών της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Γερμανικός «Δούρειος Ίππος» στη Θεσσαλονίκη για την άλωση της ιστορικής μνήμης και τον ενταφιασμό των γερμανικών οφειλών

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας διότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εν κρυπτώ, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, ανακοίνωσε την παραχώρηση της βίλας Πετρίδη για να στεγαστεί το αμφιλεγόμενο «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», και μάλιστα χωρίς να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως απαιτεί ένα μείζον ζήτημα, όπως αυτό. Να θυμίσουμε ότι η ενέργεια αυτή έρχεται να ανατρέψει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2016, με την οποία παραχωρήθηκε ο χώρος αυτός στο Δημοτικό Οργανισμό Μουσικής και Χορού, αφού ανακαινίστηκε με έξοδα του Ελληνικού Λαού. Σημειώνεται ότι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2016 την είχε ψηφίσει και ο ίδιος ο σημερινός Δήμαρχος ως μέλος, τότε, του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στον πιο μαρτυρικό δήμο της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη της «Ελευθερίας», της πρώτης Αντιστασιακής οργάνωσης στη χώρα, οι ταγοί της σπεύδουν να συμμορφωθούν με τους σχεδιασμούς της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ελλάδα, ώστε να «καταπολεμηθούν τα στερεότυπα(!) ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών», όπως χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε κατεχόμενη χώρα του Γ΄ Ράιχ και τράβηξε τα πάνδεινα από τα γερμανικά στρατεύματα.

Ας μην ξεχνάμε: ο Ελληνικός Λαός αγωνίστηκε γενναία και με αυτοθυσία ενάντια στον φασιστικό Άξονα συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νίκη των Συμμάχων. Για την υπερήφανη και ανυπότακτη στάση του πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με θλιβερό απολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την πείνα, τις ασθένειες, τις μαζικές σφαγές αμάχων, την καταναγκαστική εργασία, την εξολόθρευση της Εβραϊκής Κοινότητας. Η χώρα μας λεηλατήθηκε μεθοδικά και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους κατακτητές, με ευθύνη της ναζιστικής Γερμανίας. Κι όμως, αντί της έμπρακτης μεταμέλειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της απόδοσης Δικαιοσύνης και Αποζημίωσης για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ, η χώρα μας αντιμετωπίζει τη σκληρότητα, την αδιαλλαξία και την εχθρική στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης.

Ομολογημένη επιδίωξή των γερμανικών μεθοδεύσεων είναι να θέσουν τη μνήμη των αγώνων, της Αντίστασης και της σφαγής του Ελληνικού Λαού από τη ναζιστική Γερμανία υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της Γερμανικής Κυβέρνησης! Επιδιώκουν απροκάλυπτα την παραχάραξη της Ιστορίας δυσφημίζοντας την Εθνική Αντίσταση ως υπεύθυνης, δήθεν, για τα φρικτά ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα! Οι μεθοδεύσεις αυτές της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπούν στην ψευδεπίγραφη «συμφιλίωση» των δύο Λαών χωρίς την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης! Αποσκοπούν εν τέλει στη δημιουργία μίας νέας γενιάς Ελλήνων που δεν θα έχουν αυξημένη ευαισθησία για την ιστορική μνήμη, που δεν θα αντιλαμβάνονται το μεγαλείο και το νόημα της Εθνικής Αντίστασης, που δεν θα διεκδικούν τις γερμανικές οφειλές. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου φέρουν ακέραιη την ευθύνη γιατί επιτρέπουν τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις. Όμως ο λαός και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σθεναρά στους γερμανικούς δούρειους ίππους και μέχρι τώρα το εγχείρημα αυτό έχει αποδειχθεί φιάσκο.

Σκοπός, επίσης, των πρωτοβουλιών αυτών είναι να δείξουν ότι η Ο.Δ.Γ. εργάζεται, δήθεν, για τη «συμφιλίωση» με την Ελλάδα, την ώρα που παραμένει προκλητικά αδιάλλακτη απέναντι στις νόμιμες, απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες ελληνικές αξιώσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν με την από 17/4/2019 απόφαση της Βουλής και την από 4/6/2019 Ρηματική Διακοίνωση της Ελληνικής προς τη Γερμανική Κυβέρνηση. Την ώρα δηλαδή που η Ο.Δ.Γ. καταπατά την ίδια της την υπογραφή στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, επιχειρεί να αποκτήσει επιχειρήματα και να θωρακιστεί απέναντι στις εύλογες ελληνικές αιτιάσεις περί αδιαλλαξίας και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου ενώπιον της συζήτησης του θέματος των γερμανικών οφειλών σε διεθνές δικαστήριο ή άλλο δικαιοδοτικό φόρουμ.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι τιμούμε και νιώθουμε αλληλέγγυοι με τον Γερμανικό Λαό και θεωρούμε τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών ως γέφυρα κοινής πάλης, δημοκρατικής και αντιφασιστικής. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους πολυάριθμους Γερμανούς δημοκράτες – αντιφασίστες και τις συλλογικότητες, που μετέχουν ενεργά στον κοινό μας αγώνα για την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης. Κάνουμε όμως σε όλους σαφές ότι η πραγματική φιλία των δύο Λαών στηρίζεται μόνο στα στέρεα θεμέλια της Αλήθειας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης! Με ενότητα, σθένος κι αποφασιστικότητα αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια της Ο.Δ.Γ. να ξαναγράψει την Ιστορία σύμφωνα με τα συμφέροντά της και να αποφύγει την εκπλήρωση των απαράγραπτων και θεμελιωμένων στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεών της.

Απευθύνουμε έκκληση στο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης να ανακαλέσει αμέσως την εθνικά επιζήμια απόφασή του. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης να αναλάβει τις ευθύνες του. Ας έχουν υπόψη τους ότι, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, η υποχωρητικότητα εκλαμβάνεται από τους ισχυρούς ως αδυναμία!

Η βίλα Πετρίδη πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση του λαού της Θεσσαλονίκης, μακριά από την αρνητική επιρροή και τη χειραγώγηση από δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως υποτελή.

Ο αγώνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη κλιμακώνεται! Μέχρι τη νίκη!