550 ειδικούς μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν στα τρακτέρ για τους δολωματικούς ψεκασμούς δακοκτονίας, τροφοδότησε την Περιφέρεια Κρήτης το το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Και Αμπέλου Χανίων, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στα φάρμακα της δακοτκονίας αλλά και για να ελέγχεται η διαδρομή των τρακτέρ μέσω gps. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτόν, θα καταγράφεται η εκροή του φαρμάκου που χρησιμοποιείται την ώρα του ψεκασμού.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τσεράκη, Γεωπόνο στον Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθούν ακόμη 50 ειδικοί μηχανισμοί ενώ στόχος είναι να εξοπλιστούν όλα τα συνεργεία που υπολογίζονται περίπου σε 900 και στους τέσσερις νομούς του νησιού ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το επίπεδο δακοκτονίας που γίνεται στην Κρήτη.

Το καταγραφικό στην πλήρη έκδοση με ροόμετρο που συνδέεται στην έξοδο της αντλίας ψεκασμού. Η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται από της πρίζα τύπου τρέιλερ που διαθέτουν τα τρακτέρ

Την αισιοδοξία για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς στον τομέα της δακοκτονίας εξέφρασε ο Γιάννης Βόντας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΕ τονίζοντας την αγαστή συνεργασία που εγκαινιάζεται φέτος για πρώτη φορά μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Βόντας τόνισε ότι καταγράφονται οι πληθυσμοί των δάκων ενώ ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αφενός η δραστικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου αλλά και ανθεκτικότητα του δάκου στα φυτοφάρμακα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ίδια συνεργασία επεκτείνεται και στον τομέα της καταπολέμηση κουνουπιών αναφέροντας μάλιστα για πρώτη φορά ότι με αυτούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται, εντοπίστηκε πρόσφατα στην περιοχή του Ρεθύμνου, κοτόπουλο το οποίο είχε μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου με συνέπεια να παρέμβουν εγκαίρως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και λάβουν όλα τα προβλεπόμενα δραστικά μέτρα.