Από τα θρυλικά στούντιο της Τσινετσιτά στη Ρώμη έρχονται τα Eurogames. Τα πιο αγαπημένα παιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης. Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Ρωσία αγωνίζονται, διασκεδάζουν και παίζουν χωρίς σύνορα. Τη στιγμή που άλλοι κάνουν διακοπές, ο ΣΚΑΪ φέρνει αποκλειστικά στην Ελλάδα τα Eurogames και το παιχνίδι ξεκινά. Παρουσιαστής των πιο κεφάτων, ευφάνταστων και σπαρταριστών δοκιμασιών, ο Θέμης Γεωργαντάς.

Η Ιστορία των «Παιχνιδιών»

Τα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα» προβλήθηκαν από την ΕΡΤ επί επτά χρόνια, ενώ ως θεσμός έφεραν κοντά δεκάδες πόλεις της Ευρώπης από το 1965 ως και το 1999. Επρόκειτο για μια εκπομπή της EBU, που ξεκίνησε το 1965 και είχε ως στόχο τη συμφιλίωση των νέων της μεταπολεμικής Ευρώπης, μέσα από ευρηματικά παιχνίδια στα οποία διαγωνίζονταν δήμοι και κοινότητες από διαφορετικές χώρες.

Ταλαντούχοι νέοι με τα χρώματα της χώρας τους, ταξίδευαν για την διοργανώτρια πόλη, όπου διεξάγονταν οι αγώνες. Εντυπωσιακές στολές, τεράστιες κατασκευές από αφρολέξ, περιστρεφόμενοι δίσκοι, κυλιόμενοι διάδρομοι και πολύ νερό και αναρρίχηση ήταν τα στοιχεία των διαφόρων δοκιμασιών που συνέθεταν τα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα» και έδιναν τη βαθμολογία στις ομάδες και τελικά τη νικήτρια πόλη.

View this post on Instagram Όταν σε ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες το μόνο που βλέπεις είναι αληθινά χαμόγελα, τότε είναι σίγουρο οτι ένιωσες υπέροχα!! Χωρίς ομως την ανέλπιστα καλή παρέα χειλάκι δεν θα είχε σκάσει…😉 Το παιχνίδι δεν είναι πολυτελεια, είναι ανάγκη….. κάτι ξέρουν τα παιδάκια…. . . . #eurogames #roma #italia #cinecita #games @pirgelisjohn #greece #hellas #friendshipgoals #team #happypeople #panagiotiskallitsis #coachkalli

A post shared by Panagiotis Kallitsis (@panagiotis_kallitsis) on Oct 16, 2019 at 4:15am PDT

Ιδέα του Ντε Γκωλ!

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), το οποίο ξεκίνησε το 1965 ως η διεθνής εκδοχή του γαλλικού προγράμματος Intervilles. Η ιδέα ανήκε στον Στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ και είχε ως στόχο τη συμφιλίωση των νέων της μεταπολεμικής Ευρώπης, μέσα από ευρηματικά παιχνίδια στα οποία διαγωνίζονταν δήμοι και κοινότητες από διαφορετικές χώρες.

View this post on Instagram «Παιχνίδια χωρις σύνορα»- #eurogames2019 Από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου! Από όλες τις απόψεις, διασκέδαση, γέλιο,φιλιες,συναγωνισμός-ανταγωνισμός, περηφάνεια! Του χρόνου στη Γαλλία!💪🏼💪🏼

A post shared by Giwrgos Arnaoutakis (@gioarna9) on Nov 18, 2019 at 4:43am PST

Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ το παρακολουθούσε φανατικά! Δεν δίστασε μάλιστα να αποχωρήσει εν μέσω μιας επίσημης συζήτησης με τον Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ, προκειμένου να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Τελικά, οι δυο τους κατέληξαν να παρακολουθούν μαζί την εκπομπή και ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στον καγκελάριο το τηλεπαιχνίδι να αφορά τον αγώνα μεταξύ γερμανικών και γαλλικών πόλεων.

Η Ελλάδα πήρε μέρος στα παιχνίδια από το 1993 μέχρι το 1999 με παρουσιαστές, αρχικά, τη Δάφνη Μπόκοτα και στη συνέχεια με τον αείμνηστο Κώστα Σγόντζο.