Ο Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια στην πρώτη φάση της διαδικασίας - Στον δεύτερο γύρο πέρασαν η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο και ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου

Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν δύο γύροι ψηφοφοριών για να βγει λευκός καπνός και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν τελικά στο όνομα του Ιρλανδού Πασκάλ Ντόναχιου ως του επόμενου προέδρου του Eurogroup.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να αποσπάσει τουλάχιστον δέκα ψήφους, ενώ αποκλείστηκε και ο Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια που είχε συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους.

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι λεπτά συζητήσεων και ζυμώσεων πριν προχωρήσουν στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας και εκλογής του προσώπου το οποίο διαδέχεται τον Μάριο Σεντένο στην ηγεσία του Eurogroup.

Στην δεύτερη φάση πέρασαν η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο και ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος τελικά αναδείχτηκε διάδοχος το Μάριο Σεντένο.

Σημειώνεται ότι ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια, απέσπασε τις λιγότερες ψήφους και αποκλείστηκε στην πρώτη φάση.

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου

Έχοντας στα χέρια του τη διαχείριση των οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017, ο κεντροδεξιός υπουργός Πασκάλ Ντόναχιου επανάφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, με τις προσπάθειες αυτές να κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Είναι υπό την διαχείριση αυτού του 45χρονου που η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τον «κέλτικο τίγρη» μια δεκαετία νωρίτερα.

Παράλληλα, αυτός ο «φαν» των ταινιών Star Wars προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη.

Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις λεγόμενες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.