Έβρος: Γέμισε νεκρά ψάρια το Δέλτα του ποταμού - Σε απόγνωση ψαράδες και κτηνοτρόφοι
Θεατές στο ίδιο μακάβριο και ιδιαίτερα προβληματικό για το βιοπορισμό των οικογενειών τους έργο έχουν γίνει για μία ακόμα χρονιά οι επαγγελματίες αλιείς και οι κτηνοτρόφοι στο Δέλτα του Έβρου, αφού το νερό της θάλασσας εισχώρησε στο ποτάμι και η επιφάνεια του γέμισε με νεκρά ψάρια.
Όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», ο οποίος εκπροσωπεί τους επαγγελματίες αλιείς του γλυκού νερού της περιοχής, Νίκος Μουσουνάκης, σχεδόν κάθε χρόνο νεκρά ψάρια εμφανίζονται στην επιφάνεια των νερών του Δέλτα του ποταμού, ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια το πρόβλημα είναι οξύτατο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 13.05.2025 21:09 Μητροκτονία στη Λάρισα: «Μου έλεγε ότι δεν δουλεύω και είμαι τεμπέλης» - Τι κατέθεσε ο 21χρονος
Αιτία γι' αυτό είναι η ανομβρία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Τούρκοι κλείνουν τις πόρτες από τα δύο φράγματα που έχουν δημιουργήσει στο τμήμα του Έβρου που περνάει από το δικό τους έδαφος. Και πριν το 2024 οι Τούρκοι έκλειναν τις πόρτες από τα φράγματα τα καλοκαίρια, ωστόσο, επειδή σημειώνονταν βροχοπτώσεις, αυτά υπερχείλιζαν, οπότε γλυκό νερό έφτανε μέχρι το Δέλτα του ποταμού και αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα της υφαλμύρωσης.
Τα τελευταία δύο χρόνια, με την πολύ μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή, τα φράγματα στην Τουρκία δεν υπερχειλίζουν, με αποτέλεσμα το Δέλτα του Έβρου να έχει γεμίσει με αλμυρό νερό και τα ψάρια του γλυκού νερού να μην μπορούν να επιβιώσουν και να ψοφάνε. «Οι Τούρκοι έκλεισαν τα φράγματα, ένα χωμάτινο που έχουν κατασκευάσει λίγο παραπάνω από εδώ και ένα λίγο πιο ψηλά, με μεταλλικές πόρτες, με αποτέλεσμα να μην φτάνει γλυκό νερό στο Δέλτα. Ταυτόχρονα η θάλασσα έχει ανέβει πιο ψηλά και το Δέλτα γέμισε με αλμυρό νερό. Όσα ψάρια του γλυκού νερού έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ των φραγμάτων και της θάλασσας σκάνε και ψοφάνε. Δυστυχώς, θα ψοφήσουν όλα, όσα έχουν εγκλωβιστεί. Οι Τούρκοι φέτος έκλεισαν πολύ νωρίς τα φράγματα, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η ανομβρία. Όταν υπάρχουν πολλές βροχές, ακόμα κι αν οι Τούρκοι κλείσουν τα φράγματα, αυτά υπερχειλίζουν και έτσι γλυκό νερό φτάνει στο Δέλτα, Τα τελευταία δύο χρόνια, με την έντονη ανομβρία, το πρόβλημα είναι οξύτατο, αφού από τα φράγματα δεν έρχεται ούτε σταγόνα γλυκού νερού», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μουσουνάκης.
Εκατό οικογένειες σε απόγνωση
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης σε απόγνωση βρίσκονται εκατό οικογένειες επαγγελματιών αλιέων του γλυκού νερού και κτηνοτρόφων της περιοχής, με 20-25 οικογένειες από αυτές να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.
Όπως λέει ο κ. Μουσουνάκης, οι μεν αλιείες, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ψάρια στο Δέλτα, δεν έχουν άλλον τρόπο να θρέψουν τις οικογένειές τους. Μάλιστα, την περσινή χρονιά για περίπου πέντε μήνες έμειναν χωρίς δουλειά, αφού από τα μέσα Μαΐου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, που άνοιξαν τα φράγματα οι Τούρκοι, δεν υπήρχαν καθόλου ψάρια του γλυκού νερού στην περιοχή. Μάλιστα, ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι ψαράδες, παρά την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν, δεν πήραν κάποια αποζημίωση από την Πολιτεία.
Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους, επειδή δεν μπορούσαν αφήσουν τα ζώα τους να βοσκήσουν στην παραποτάμια περιοχή και στις νησίδες, αφού δεν μπορούσαν να πιουν το αλμυρό νερό, αναγκάστηκαν να τα κρατούν σε στάβλους, γεγονός που συνεπάγεται πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Θύματα της υφαλμύρωσης του νερού στο Δέλτα του Έβρου, κατά τον κ. Μουσουνάκη, είναι και τα άγρια άλογα της περιοχής, τα οποία δυσκολεύονται πολύ να βρουν τρόπο να ξεδιψάσουν, με αποτέλεσμα κάποια να έχουν ψοφήσει.
Μόνη λύση τα νερά του Άρδα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», με δεδομένο ότι δεν μπορεί να βρεθεί καμία λύση με τους Τούρκους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αφού και στο παρελθόν έγιναν ενέργειες, χωρίς να υπάρξει κάποια ανταπόκριση, μόνη λύση είναι μία διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη διαχείριση των νερών του Άρδα, στο Βόρειο νομό Έβρο.
«Αν υπάρξει μία συμφωνία με τη Βουλγαρία για τη διαχείριση των νερών του Άρδα και οι Βούλγαροι ανοίξουν κάποια φράγματά τους, ώστε να φτάνει περισσότερο νερό στο νότο, τα τουρκικά φράγματα θα υπερχειλίζουν και δεν θα γεμίζει μόνο με αλμυρό νερό το Δέλτα. Τα ζώα και τα ψάρια μπορούν να ζήσουν, όταν υπάρχει γλυκό και αλμυρό νερό. Υπάρχει μία συμφωνία με τη Βουλγαρία αλλά ακόμα δεν είδαμε κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια, το σημαντικότερο απ' όλα είναι να έχουμε περισσότερες βροχές», σημειώνει ο κ. Μουσουνάκης.
Διαβάστε ακόμηΤο οικονομικό και γεωπολιτικό «σαφάρι» Τραμπ στις χώρες του Περσικού Κόλπου – Τα deal και τα ανταλλάγματα που ζητούν τα πλούσια βασίλεια

Η ακτινογραφία του πορίσματος του ΕΜΠ για το δυστύχημα των Τεμπών: Τα έλαια σιλικόνης και το ηλεκτρικό τόξο

Τριπλός θάνατος στο Ελληνικό: «Φως» στην υπόθεση από την νεκροψία-νεκροτομή - Οι κινήσεις της οικιακής βοηθού

Yπότροπη αγριόπαπια «συνελήφθη» να πετάει με υπερβολική ταχύτητα στην Ελβετία
