Τα μέτρα περιλαμβάνουν την διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών

Την παράταση των έκτακτων μέτρων για την στήριξη του αμπελοοινικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου για να αντιμετωπίσει τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και του δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, λόγω της εμπορική «διαμάχης» ανάμεσα σε Airbus και Boeing.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών. Στο πλαίσιο αυτό, καθιστούν δυνατές τις αλλαγές που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία και την καινοτομία. Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής.

Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η οποία έχει πλέον εγκριθεί και από τα δύο νομοθετικά όργανα της ΕΕ, ήτοι Συμβούλιο της ΕΕ και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα ισχύσει αναδρομικά από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε ακόμη:

Η απόφαση για τις επιταγές: «Παγώνει» η σφράγιση για τους πληττόμενους

Lockdown: «Μοντέλο Πάτρας» θα εφαρμοστεί και στην Αττική

«Μικραίνει» το mega οικιστικό των 400 κατοικιών των Hines – Henderson στη Βούλα